13.07.2023

Російські окупанти скинули бомбу на острів Зміїний

Сьогодні на світанку російські окупанти, застосувавши тактичну авіацію, атакували український острів Зміїний: скинули фугасну авіабомбу. Про це повідомило Оперативне командування «Південь».

Архівне фото

Архівне фото

Нагадаємо: 30 червня було відзначено річницю з дня визволення Зміїного від російської окупації.

Наразі жодного військового значення ця атака росіян на острів не має. Найвірогідніше, це акція тиску ‒ один із важелів, які застосовує країна-агресорка, аби заблокувати реалізацію «Зернової ініціативи».

Нагадаємо: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Зі свого боку угоду із ООН та Туреччиною як гарантами «Зернової ініціативи» підписала російська сторона.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси (Одеський, Чорноморський, Південний), які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, що знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Загалом з 1 серпня 2022 року, коли по Зерновому коридору вийшло перше судно, до 45 країн світу експортовано понад 33 млн тонн продукції українських аграріїв.

Як неодноразово наголошувалося, процес було загальмовано, а потому ‒ фактично заблоковано ‒ через дії росіян, які, намагаючись зірвати реалізацію Ініціативи, перешкоджають судноплавству та вільному доступу продовольства на світові ринки.

Додамо: вночі 11 липня російські терористи вчинили чергову атаку дронів по Одещині. Ціллю була портова інфраструктура та місця зберігання зерна.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки