01.01.2024

Новорічне «привітання» від російських терористів: масована атака дронів на Одесу

У новорічну ніч російські терористи «привітали» українців, спрямувавши на українські міста, передусім на Одесу, рекордну кількість ударних безпілотних літальних апаратів типу «Shahed».

✔️Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків. Дрони запускали з мису Чауда та Балаклави (тимчасово окупований Крим), а також з Курська і Приморсько-Ахтарська (РФ).

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, всього зафіксовано пуски 90 ворожих безпілотників.

Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей.

У більшості регіонів України було оголошено повітряну тривогу по маршруту слідування безпілотників. Також була загроза застосування аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» через зліт винищувачів МіГ-31К.

Фактично у всіх регіонах працювала Протиповітряна оборона. Напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ.

У новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити рекордну кількість ворожих ударних БпЛА – 87 із 90 «Shahed-136/131».

Більшість «шахедів» цієї ночі було збито в зоні відповідальності Повітряного командування «Південь», повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук, подякувавши воїнам.

На відео Повітряного командування «Південь» – бойова робота підрозділів зенітних ракетних військ та мобільних вогневих груп.

✔️Потужна масована дронова атака тривала протягом 11 годин. Стартували дрони-камікадзе надвечір, а бойова робота закінчилася біля 4-ї ранку.

На півдні українські захисники збили 51 ворожий безпілотник. Як повідомили Сили оборони півдня України, 28 дронів було знищено на Одещині, 14 – на Миколаївщині, п'ять – на Вінниччині, два – на Дніпропетровщині, по одному – на Херсонщині і Кіровоградщині.

Як констатують військові, на Одещині очевидним пріоритетом ворога залишається припортова інфраструктура. Велика кількість дронів була спрямована з моря у прибережну зону. В одному з припортових терміналів внаслідок влучання спалахнула пожежа, яку оперативно приборкано. Люди не постраждали.

Близько опівночі російські терористи свідомо спрямували частину дронів на житлові квартали спальних районів Одеси, де люди у власних домівках збирались родинами зустріти Новий рік. Внаслідок падіння збитих БпЛА пошкоджено щонайменше три багатоквартирні висотні будинки, три приватні будинки, господарські споруди та автомобілі.

Загинув 15-річний підліток, ще троє місцевих жителів отримали поранення, їх госпіталізовано до медзакладу. Інформація щодо інших постраждалих уточнюється.

Огляд триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється. Правоохоронці фіксують наслідки атаки ворога. За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Відео Одеської мерії.

✔️В Одесі розгорнуто оперативні штаби, де надається допомога людям, чиє житло постраждало через нічні атаки. Також ведуться роботи з оперативного відновлення газо- та теплопостачання.

«Працюємо на місцях відучора. Вікна вже закривають плівкою. Приймаємо заявки на отримання допомоги з міського бюджету – це десь три тижні», – сказав мер Одеси Геннадій Труханов та зазначив, що місто також допоможе мешканцям пошкоджених будинків зібрати пакет документів для отримання компенсації за державною програмою єВідновлення.

«Це тривала процедура, потрібно зібрати багато документів. Зокрема, міське БТІ безкоштовно надає клієнтам, що подаються на єВідновлення, послуги з виготовлення техпаспорту та відповідної довідки. Також, щоб прискорити процедуру надання держдопомоги, за необхідністф буде проведене позачергове засідання виконкому», – повідомив міський голова.

У Пересипському районі штаби працюють за адресами:
вул. Семена Палія, 105, 107, 109;
вул. Заболотного, 54.
Вони працюватимуть впродовж найближчих днів.

Крім того, мешканці пошкоджених будинків можуть звертатися за допомогою та консультацією до Пересипської районної адміністрації за адресою: проспект Добровольського, 106, з 08:30 до 17:00 або за телефонами: (048) 755-72-79, (048) 750-43-50.

У Приморському районі оперативний штаб розгорнуто за адресою: вул. Канатна, 134 (будівля Приморської районної адміністрації). Мешканці пошкоджених будинків можуть звертатися за допомогою та консультацією з 8:30 до 17:00 або за телефонами: (048) 705-75-24, (048) 705-75-25

У Хаджибейському районі штаб продовжує працювати за адресою: вул. Середня, 24.

Крім того, мешканці пошкоджених будинків можуть звертатися за допомогою та консультацією до Хаджибейської районної адміністрації за адресою: вул. Генерала Петрова, 22, з 08:30 до 17:00 або за телефонами: (048) 734-95-28, (048) 734-95-29.

Відео Одеської мерії.

Фото Сил оборони півдня України, Одеської мерії, Одеської обласної прокуратури.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки