29.12.2023

Масована ракетна атака російських терористів: перебіг і попередні наслідки

18 людей загинули і 132 отримали поранення внаслідок масштабної повітряної атаки російських терористів по Україні. Такі попередні дані (станом на середину дня) оприлюднило Міністерство внутрішніх справ.

Ці цифри не остаточні: людей продовжують шукати під завалами зруйнованих будівель.

✔️Нинішню атаку ворога, що цілив по критичній інфраструктурі, промислових та військових об'єктах, житлових кварталах, школах та лікарнях, в командуванні Повітряних сил ЗСУ схарактеризували як наймасованішу.

•⁠ ⁠ Спершу окупанти традиційно атакували «шахедами» з північного та південно-східного напрямку, із подальшим рухом у західному напрямку, запустивши 36 ударних безпілотних літальних апаратів типу «Shahed-136/131».

•⁠ ⁠ Близько 3:00 ворог підняв у повітря стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. Усього було задіяно 18 літаків, які вийшли на рубежі пуску близько 6:00 ранку і запустили не менше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

•⁠ ⁠З Курської області біля 5:00 російські терористи застосували дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили вісім крилатих ракети Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних областей.

•⁠ ⁠ У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300. Загалом ворог випустив щонайменше 14 ракет, які летіли по балістичній траєкторії – С-300/С-400/Іскандер-М із тимчасово окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей РФ.

•⁠ ⁠ О 6:30 було зафіксовано зліт п’яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски п’яти аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із Астраханської області РФ.

•⁠ ⁠Також із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

За попередніми результатами цієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БплА.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено 114 повітряних цілей: 27 «шахедів» та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

✔️«Пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя й інші наші міста. Сьогодні Росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: «Кинджали», С-300, крилаті ракети, БпЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505.

На жаль, унаслідок обстрілів є загиблі та поранені. Всі служби працюють у посиленому режимі та надають необхідну допомогу людям. Мої співчуття рідним і близьким загиблих, якнайшвидшого одужання постраждалим. Ми обовʼязково відповімо терористам на їхні удари. І ми будемо боротися, щоб гарантувати безпеку своїй країні, кожному місту, усьому нашому народу. Російський терор повинен програти – і саме так і буде», – заявив Президент Володимир Зеленський.

Відео з ФБ-сторінки Володимира Зеленського.

✔️По півдню ворог випустив 9 ракет. Наша ППО збила шість, імовірно Х-101/555/55: одну – на Миколаївщині і п'ять – на Одещині, повідомили Сили оборони півдня.

✔️Ракетному удару передувала атака ударними безпілотниками. В Одеському районі сталося влучання в законсервовану будівлю одного з об'єктів інфраструктури. А в Одесі уламками збитого безпілотника пошкоджено багатоповерхівку. Виникла пожежа, яку оперативно ліквідували співробітники ДСНС.

10 «шахедів» знищили наші сили ППО. Постраждалих серед цивільного населення не зафіксовано.

✔️Внаслідок ворожої ракетної атаки в Одесі загинули четверо людей, ще 26 (в тому числі двоє дітей – шестирічний хлопчик та восьмирічна дівчинка) поранені.

Три ракети влучили в житлові будинки: приватний будинок зруйновано вщент, триповерховий багатоквартирний – зазнав критичних руйнувань, в житловому комплексі на Молдаванці ракета розірвалась всередині багатоповерхівки.

Відео Головного управління ДСНС в Одеській області.

✔️Виникли масштабні пожежі, ліквідовані рятувальниками Держслужби з надзвичайних ситуацій. Вибуховими хвилями та уламками збитих ракет пошкоджено кілька десятків будівель, серед яких навчальні заклади, церква, крамниці.

Людей евакуювали надзвичайники та патрульні.

Відео Патрульної поліції Одеської області.

✔️За попередніми даними Одеської обласної військової адміністрації, внаслідок сьогоднішніх нічної та ранкової атак росіян в Одесі пошкоджено 21 житловий будинок, серед них два приватних, всі інші – багатоповерхівки, різного ступеня руйнувань зазнали близько 70 квартир.

Тривають розбори завалів та пошуково-рятувальні операції. Під завалами ще можуть бути люди. Дані стосовно остаточної кількості загиблих та постраждалих, а також повного переліку руйнувань та пошкоджень встановлюються.

Правоохоронці фіксують наслідки збройної агресії РФ. За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Відео Одеської мерії, Хаджибейський район міста.

✔️В Хаджибейському районі Одеси працює оперативний штаб для мешканців пошкоджених будинків, повідомили в мерії. Його розгорнуто за адресами: вул. Середня, 24, вул. Картамишевська, 14, вул. Зелена, 44 (біля храму). Штаб працюватиме найближчі дні з 9:00 до 16:00.

Співробітники Хаджибейської районної адміністрації разом з іншими комунальними службами на місці приймають заяви та надають консультації щодо пакета документів, який необхідно зібрати для оформлення на відновлення вікон та дверей.

Окрім того, мешканці пошкоджених будинків можуть звертатися за допомогою та консультацією до Хаджибейської районної адміністрації за адресою: вул. Генерала Петрова 22, за графіком з 8:30 до 17:00 або за телефонами: (048)-734-95-28, (048)-734-95-29.

Одеса, 29 грудня 2023 року. Відео Одеської мерії.

Фото Головного управління ДСНС в Одеській області, Одеської мерії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки