17.11.2023

Діти і правосуддя: в Одесі відкрито Центр захисту та підтримки «Барнахус»

В Одесі відкрили відділення Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей за моделлю «Барнахус». Центр відкрито за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Про це повідомили в Одеській мерії.

«Барнахус» (у перекладі – «будинок для дітей») – це місце, де працює багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб у справах дітей, а також психологи, медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я.

Головна мета співпраці різних фахівців – забезпечити дітям, потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством, скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

Центр складається з декількох спеціалізованих кімнат для медика, психолога, слідчого, прокурора та інших учасників опитування. Одне приміщення – безпосередньо для опитування дітей. Воно обладнане відповідним інтер’єром і технічними засобами для запису всього, що в ньому обговорюватиметься. У кімнаті опитування з дитиною працюватиме спеціалізований психолог, саме він ставитиме дитині запитання, які цікавлять слідчих, прокурорів, головуючого суддю. Їх він чутиме у мікрофон у своєму вусі.

Увесь процес встановлення фактів щодо скоєного проти дитини або у її присутності фіксуватиметься на відеокамери і транслюватиметься або в судове засідання, або в іншу кімнату, де перебуватиме міждисциплінарна команда, та використовуватиметься під час розслідування кримінального правопорушення.

У заході взяли участь представники профільних підрозділів місцевих органів влади, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Генеральної прокуратури, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, міжвідомчих та громадських організацій.

«Модель «Барнахус» ми реалізуємо в багатьох країнах Європи. Для нас є честю запровадити в Україні такий глобальний досвід», – сказала керівниця проєктів захисту дітей представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні пані Ван Чхі Пхам.

«У складі мультидисциплінарних команд працюватимуть спеціалісти різних сфер – поліцейські, слідчі, судді, прокурори, адвокати, психологи, соціальні працівники та інші. Ці центри – один із кейсів тої безпеки, що має бути створена для кожної дитини, яка цього потребує», – наголосила заступниця одеського міського голови Світлана Бедрега.

Заступник міністра юстиції України Олександр Банчук зазначив, що в підготовка до відкриття таких центрів потребує досить тривалого часу: крім вирішення інфраструктурних питань, усі працівники мають пройти спеціальну підготовку, аби відповідати вимогам і стандартам.

А представник профільного департаменту Офісу Генпрокурора Максим Червоний наголосив: ключова роль Центру полягає в координації зусиль усіх дотичних до кримінального процесу суб’єктів в інтересах дітей, постраждалих від насильства, у тому числі в умовах війни.

Одеський центр, що працюватиме за моделлю «Барнахус», став восьмим в Україні. Аналогічні вже відкрито у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій областях та Києві.

Фото Одеської мерії.

Відео Головного управління Нацполіції в Одеській області (коментарі: Василь Богдан, полковник поліції, начальник управління ювенальної превенції Національної поліції України; Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України).

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки