04.04.2023

В Одесі відкрито інформаційний знак на честь включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Сьогодні в Одесі відкрили інформаційну стелу, яка присвячена включенню історичного центру міста до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Пам'ятний знак встановлено біля Морського музею, на розі вулиць Пушкінської та Ланжеронівської.

Участь в церемонії взяли генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулє, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко, представники дипкорпусу, одесити та гості Одеси.

Прикметно, що напередодні вночі Одеса знову зазнала масованого удару російських терористів, які спрямували на український південь 17 ударних безпілотників іранського виробництва «Shahed-136/131». Пані Одрі Азулє зазначила, що такі підступні дії ворога ще раз підкреслюють важливість роботи, яку проводять одесити спільно з європейськими партнерами, та необхідність подальших дій для захисту одеської архітектури.

«Особливий колорит Одеси відомий далеко за межами України та Європи. Перебуваючи тут, я дійсно розумію, чому для світової спільноти так важливо зберегти спадщину цього міста. Адже Одеса – це місто всього світу. Дуже космополітичне та багатонаціональне, водночас реальне і міфічне, відкрите для всіх. Це місто, що зберігає минуле та дивиться у майбутнє», – сказала Одрі Азулє.

Звертаючись до містян, вона наголосила: «Я хочу привітати всіх одеситів тому, що саме ви захищаєте місто, захищаєте його красу. І мова не лише про те, що було зроблено з початку війни, але роки й століття до цього – та робота, яку ви робили, аби зберегти красу вашого міста для наступних поколінь. Хай місто буде збережено й надалі». Одрі Азулє також повідомила, що найближчим часом буде ініційовано проєкт з охорони колекції Одеського археологічного музею.

Мер Одеси Геннадій Труханов зазначив, що після отримання статусу Одеса залишиться «живим організмом», де триватиме життя. «Одеса не перетвориться на музей просто неба. Центральна частина міста залишиться живим організмом, де продовжується життя: працює бізнес, рухається транспорт, відбуваються економічні процеси. Однак будуть запроваджені нові правила поведінки - схожі на ті, що діють в інших містах Європи, де історичні центри включені до Списку всесвітньої спадщини», – сказав міський голова.

Він підкреслив: «В умовах війни одним із головних завдань міської влади стало збереження культурної спадщини для наступних поколінь. Включення Одеси до Основного списку ЮНЕСКО – це велика спільна перемога над варварством».

А перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова нагадала, що 2 квітня, 69 років тому, Україна офіційно приєдналася до ЮНЕСКО. «Візит делегації від ЮНЕСКО є дуже серйозним символом підтримки організацією нашої країни», – впевнена представниця українського МЗС. Вона передала меру Одеси сертифікат ЮНЕСКО, який раніше було отримано в Парижі.

Нагадаємо, що під охорону ЮНЕСКО потрапила частина центру міста, включно із портом. Це сталося 25 січня 2023 року, коли в Парижі було ухвалене рішення про включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Історичного центру Одеси» – як визнання його видатної універсальної цінності та необхідності захисту на благо всього людства.

Про цю подію й сповіщає – українською та англійською мовами – відкритий сьогодні інформаційний знак. Його встановлено на мармуровому стовпі, з чотирьох боків якого нанесені орнаменти, що відображають різні епохи та культури: античний іонічний, східний, західно-європейський та традиційний український. Всі ці культури створили той самий унікальний та неповторний одеський колорит, який був номінований до Списку всесвітньої спадщини і який світ має зберегти для нащадків.

Фото з Офіційного сайту Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки