22.02.2023

Суд заочно арештував колишнього першого заступника міського голови Одеси

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід для колишнього першого віце-мера Одеси. За рішенням слідчого судді, екс-чиновник має утримуватись під вартою.

Про це повідомили сьогодні у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП).

Йдеться про колишнього першого заступника мера Михайла Кучука. Його підозрюють в участі у злочинній організації, яка тримала на контролі посадовців Одеської міської ради, бюджетні витрати міста, діяльність місцевих комунальних підприємств та вчиняла інші корупційні злочини.

Мова про справу, у якій фігурують одеські бізнесмени Борис Кауфман, Олександр Грановський та їх менеджер Костянтин Єфремов. 5 грудня 2022 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро затримали їх за підозрою в створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. ВАКС ухвалив рішення про арешт всіх трьох з правом внесення застави (129 млн. грн. – для Кауфмана, 124 млн. грн. – для Грановського, 19,8 млн. грн. – для Єфремова).

У грудні ж НАБУ і САП повідомили про підозру і Михайлу Кучуку, однак заочно: його місцеперебування на той час не було встановлено. Після затримання екс-чиновника та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування запобіжного заходу.

Окрім Михайла Кучука, підозрюваними також є виконувач обов’язків заступника мера – керівник апарату виконавчого комітету міськради та заступниця міського голови (Олег Бриндак та Світлана Бедрега).

"Слідством установлено, що з осені 2021 року учасники злочинної організації контролювали питання забудови в Одесі, розпорядження коштами місцевого бюджету, а також діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку. Фактично злочинна організація тримала під контролем усі значні бюджетні витрати Одеси та погоджувала основні питання порядку денного сесій Одеської міської ради. Для реалізації злочинних дій особи налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, які й забезпечували ухвалення потрібних рішень органом місцевого самоврядування", ‒ повідомили в САП (докладніше – тут).

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки