17.02.2023

Grain From Ukraine: в Чорноморську чергове судно завантажують пшеницею для африканських країн

25 тисяч тонн української пшениці до Кенії та 5 тисяч тонн до Ефіопії доставить балкер VALSAMITIS. У порту ️"Чорноморськ" вже йдуть роботи з завантаження, повідомила сьогодні Адміністрація морських портів України.

Це вже п'яте судно в рамках програми Grain From Ukraine. Її мета – надання гуманітарної української пшениці країнам, які потерпають від продовольчої кризи. Серед таких країн – Кенія та Ефіопія, які отримають цю партію пшениці завдяки донатам Великобританії, Норвегії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Словенії та Чехії.

Тим часом також йде розвантаження четвертого судна в порту Джибуті. Балкер АMIRA HANA доставив для Ефіопії 30 тисяч тонн української пшениці.

А сьогодні вранці порт ️«Одеса» прийняв балкер ROYAL STAR, який також повезе гуманітарну пшеницю.

"Відносини України з більшістю країн світу вийшли на новий рівень, де наша держава стала партнером з цілковитим дотриманням паритету всіх сторін. Обов’язок АМПУ – докласти максимум зусиль щодо безпечного, якісного та ефективного функціонування портів, які у цей важкий час підтримують економіку та стримують продовольчу кризу у всьому світі", – підкреслив в.о. голови АМПУ Олексій Востріков.

Нагадаємо, програма Grain From Ukraine започаткована Президентом України Володимиром Зеленським та реалізується за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН і розвинутих країн світу. Вже понад 30 країн доєдналися до програми, а сума донатів складає майже 200 мільйонів доларів.

Сумарно в межах програми 110 тисяч тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки – Ефіопія та Сомалі.

Нагадаємо також: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

"Зернова ініціатива" дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Загалом із 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 732 судна, які експортували 21 мільйон тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умов нормального функціонування "зернового коридору" цей обсяг мав скласти понад 35 мільйон тонн. Однак процес гальмується через деструктивні дії росіян, які намагаються блокувати, а то й зірвати реалізацію Ініціативи, перешкоджають судноплавству та вільному доступу продовольства на світові ринки.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки