16.02.2023

Росіянам не дали заволодіти двома українськими суднами в Середземному морі, ‒ СБУ

Служба безпеки України спільно з правоохоронними органами Іспанії запобігла спробам росіян привласнити майно українського воднотранспортного державного підприємства.

Йдеться про два українські промислові судна, які перебувають в іспанському порту. Загальна їх вартість ‒ понад 10 млн доларів.

Як повідомили в СБУ, заволодіти ними намагалось керівництво підсанкційної компанії з РФ. Для реалізації оборудки представники країни-агресора "домовились" з посадовцями українського держпідприємства про оренду плавзасобів афілійованою бізнес-структурою, яку контролюють з Росії. Потім учасники схеми створили штучні умови для передачі суден російській компанії нібито за погашення боргу у вигляді арештованих активів в Україні.

Втім співробітники СБУ спільно із західними партнерами своєчасно викрили злочинний механізм, встановили осіб, причетних до його організації, і заблокували незаконну передачу українського майна.

За матеріалами Служби безпеки суд наклав арешт на морські судна. Після проведення невідкладних слідчо-оперативних дій їх буде повернуто у власність України.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору), вирішується питання щодо повідомлення про підозру посадовцям держпідприємства та їхнім спільникам, причетним до оборудки. Зловмисникам загрожує покарання до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Заходи з викриття правопорушення проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Фото Служби безпеки України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки