16.02.2023

Російські окупанти використовують ракети "з конвеєра", ‒ Генштаб ЗСУ

Російські окупанти не можуть дозволити собі масштабних ракетних ударів по Україні і використовують засоби ураження "з конвеєра", без проведення належних перевірок та контролю якості.

Про це повідомив сьогодні представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ полковник Микола Данилюк. Під час його виступу на брифінгу в Military Media Center було продемонстровано елементи російської модифікованої крилатої ракети Х-101.

Представник Генштабу повідомив:

‒ Значна допомога західних партнерів у посиленні системи Протиповітряної оборони України поступово призвела до мінімізації негативного ефекту від ударів практично всієї номенклатури російських ракет. Починаючи з жовтня 2022 року, все більш очевидними стали прояви виснаження запасів крилатих ракет у росіян. Окупанти вже просто не можуть дозволити собі масштабних ракетних ударів і використовують засоби ураження "з конвеєра", без проведення належних перевірок та контролю. Наприклад, під час чергового ракетного удару 10 лютого 2023 року, ворог застосував крилаті ракети Х-101, вироблені у першому кварталі 2023 року.

‒ Нова модифікація крилатої ракети Х-101 з’явилася ще наприкінці минулої осені. Це свідчить про те, що вже в той період часу росіяни зіткнулися з проблемою точності нанесення удару даним видом крилатої ракети.

‒ У фрагменті крилатої ракети Х-101 нової серії, яку було знайдено поблизу села Малютянка Київської області, виявлено наявність трьох нерухомих об’єктивів. У старій оптико-електронній системі був один об’єктив, встановлений на поворотний механізм з кутами нахилу до 10 градусів. За задумом агресора, модифікація повинна підвищити точність наведення ракети на ціль.

Крім того, ворог модифікує ракети блоком постановки пасивних перешкод Л-504 та електронно-обчислювальною машиною типу БАГЕТ-62-04. Модифікація цієї складової Х-101 є прямим доказом критичної залежності російського ВПК від іноземних компонентів.

‒ Проведені дослідження та статистика роботи української системи ППО засвідчили, що остання модернізація крилатої ракети Х-101 не виправдала очікувань країни-агресора. Масових проривів системи ППО не відбувається. Спроба вдосконалити так зване "високоточне" озброєння провалилася. російські ракети все частіше падають на території самої РФ, не долітаючи до України.

‒ Задум модифікації крилатої ракети Х-101 свідчить про те, що Росія не відмовляється від своєї терористичної тактики, а навпаки, прагне завдавати ще більших руйнувань нашим містам і селам. Саме тому можуть з’явитися інші нові модифікації та технічні рішення, спрямовані на підвищення точності та смертоносності російських ракет.

Через це Україна потребує подальшої допомоги союзників з метою уникнення нових жертв серед цивільного населення та руйнувань об’єктів критичної інфраструктури.

***

Як раніше повідомлялося, вночі 16 лютого російські окупаційні війська завдали чергового масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури. України. Противник випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування.

Командування Повітряних Сил ЗСУ проінформувало, що ворог застосував:

‒ 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря,
‒ 8 крилатих ракет "Калібр" із фрегата з акваторії Чорного моря,
‒ 12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська,
‒ 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

На жаль, частина крилатих ракет Х-22 досягла своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури. Наразі на озброєнні немає вогневих засобів, здатних знищувати цей тип ракет.

Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України ліквідовано 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Фото з ФБ-сторінки Генштабу ЗСУ.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки