16.02.2023

"Укренерго": дефіциту потужності в енергосистемі немає; в Одесі ‒ мережеві обмеження

Нічна атака ракетами та дронами, вчинена російськими терористами, не призведе до необхідності обмежувати споживання електроенергії. Про це повідомила сьогодні Національна енергетична компанія "Укренерго".

За інформацією НЕК, споживання загалом по країні дещо підвищилось порівняно з учорашнім днем.

ДЕФІЦИТ потужності в енергосистемі відсутній вже п’яту добу поспіль і сьогодні наразі теж не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання.

ГЕНЕРАЦІЯ: Працюють всі види електростанцій в енергосистемі, теплова та гідрогенерація забезпечують покриття пікового споживання у ранкові та вечірні години. Імпорт електроенергії знижується в результаті стабілізації електропостачання в країні.

ОБМЕЖЕННЯ: Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. Але при зростанні споживання можливе застосування відключень. Заміри фактичного споживання проводяться відповідно до графіка у Дніпропетровській області.

В Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще є мережеві обмеження. Повертається до активної роботи бізнес, що відображається у зростанні споживання. Тому для уникнення перевантаження обладнання застосовуються графіки погодинних відключень.

РЕМОНТИ: Енергетики продовжують аварійно-відновлювальні роботи на низці електростанцій, які зазнали значних пошкоджень ракетних та дронових атак росіян. Безперервно тривають ремонти на всіх пошкоджених об’єктах магістральних мереж «Укренерго» для усунення мережевих обмежень, передачі необхідного обсягу електроенергії від генерації до споживачів та підвищення надійності живлення. Максимум зусиль докладаємо для усунення мережевих обмежень на Одещині.

Нагадаємо, що понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, оцінюючи поточну ситуацію, проінформував про таке:

Протягом кількох останніх днів не було дефіциту потужності в енергосистемі, відповідно, "Укренерго" не доводило ліміти споживання до областей. Водночас, у деяких регіонах, наприклад, на Одещині, Київщині, зберігалися незначні мережеві обмеження через руйнування інфраструктури, яка не може пропустити усі 100% електроенергії, необхідної для покриття споживання. Протягом найближчих тижнів ми маємо усунути "вузькі місця" в енергомережі, через які виникають обмеження.

‒ Основним фактором, який призвів до покращення ситуації, є злагоджена робота всіх енергетиків та накопичувальний ефект від відновлювальних робіт як на підстанціях, так і на електростанціях. Ми продовжуємо ремонтувати магістральні мережі, допомагаємо колегам робити ремонти на їхніх об'єктах. Позитивний вплив мали і зовнішні фактори: плюсові температури призвели до зниження споживання, що стало легше покрити наявними ресурсами.

‒ Водночас, ситуація ще далека від того, щоб бути абсолютно стабільною. Є ризики ракетних обстрілів у майбутньому, і сьогодні вночі ворог знову атакував Україну крилатими ракетами та дронами. Але оскільки вже завершується зима, час працює на українську енергосистему. Очікуємо, що якщо не буде нових масштабних руйнувань, то ситуація залишатиметься стабільною.

‒ Починаючи із січня, українській енергосистемі допомагав імпорт електроенергії з Європи, який дозволяв пом'якшити дефіцит потужності. Зараз Україна здатна покривати споживання власними ресурсами, що призвело до зменшення імпорту. Але у разі похолодання, зростання споживання, впливу інших факторів, які призведуть до дефіциту потужності, імпорт може бути відновлений, і він знову стане додатковим фактором безпеки для енергосистеми.

‒ Уже зараз ми починаємо планувати проходження наступного опалювального сезону. Для цього треба мати достатні людські та матеріальні ресурси. "Укренерго" продовжує накопичувати матеріали й обладнання для проведення ремонтів.

НЕК "Укренерго" також наголошує, що після перших масованих атак на енергетичну інфраструктуру з 11 жовтня 2022 року Україна припинила експорт електроенергії у Європу. Натомість сьогодні відбувається імпорт електроенергії, який при втраті генерації на електростанціях внаслідок російських масованих обстрілів енергосистеми дозволяє зменшити дефіцит потужності і відповідно зменшити обсяги обмежень.

14 лютого європейське енргооб’єднання ENTSO-E прийняло рішення про збільшення технічної можливості імпорту електроенергії в Україну до 700 МВт у будь-який час. До цього максимально можливий імпорт з Європи становив 700 МВт вночі та 600 МВт в інші години доби.

"Це результат нашої спільної наполегливої роботи з європейськими колегами, які глибоко розуміють важливість імпорту для енергосистеми України і надають нам всебічну підтримку у цьому напрямку. Ми будемо й надалі працювати над розширенням технічних можливостей для комерційного обміну між Україною та Європою. Наразі триває оцінка можливості подальшого збільшення лімітів комерційного обміну. Ця можливість у нас є завдяки синхронізації української та європейської енергосистем, яку Укренерго успішно здійснило 16 березня 2022 року, в екстремальних умовах війни", ‒ наголошується в повідомленні НЕК "Укренерго".

***

Як раніше повідомлялося, вночі 16 лютого російські окупаційні війська завдали чергового масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури. України. Противник випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування.

Командування Повітряних Сил ЗСУ проінформувало, що ворог застосував:

‒ 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря,
‒ 8 крилатих ракет "Калібр" із фрегата з акваторії Чорного моря,
‒ 12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська,
‒ 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

На жаль, частина крилатих ракет Х-22 досягла своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури. Наразі на озброєнні немає вогневих засобів, здатних знищувати цей тип ракет.

Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України ліквідовано 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки