07.02.2023

НЕК "Укренерго": на вихідні очікується повернення Одеси до графіків планових відключень

На вихідні в Одесі та прилеглих районах очікується повернення до графіків планових відключень електроенергії, які діяли до 4 лютого (в разі, якщо російські терористи не вдадуться до нових атак).

Про це повідомила сьогодні Національна енергетична компанія "Укренерго".

Наразі ж продовжують діяти аварійні відключення.

Нагадаємо, 26 січня внаслідок масованої ракетної атаки російських терористів було зруйновано дві підстанції та суттєво пошкоджено високовольтні лінії.

3-го та 4 лютого сталися дві масштабні аварії на ключовій підстанції "Укренерго", яка живила Одесу та Одеський район. В суботу без електрики залишились понад 500 тис. абонентів. За добу вдалося відновити енергопостачання більш ніж 200 тис. із них. Станом на неділю в Одесі та Одеському районі дуже обмежено світло мали 280-290 тис. абонентів.

За інформацією НЕК, наразі на ліквідації пошкоджень цілодобово працюють сім бригад "Укренерго" і бригада ДТЕК Одеські електромережі.

Тим часом в область звозять генератори для заживлення критичної інфраструктури – від Держслужби з надзвичайних ситуацій, ДТЕК, міністерства енергетики. До них перепідключають низку соціально важливих об’єктів (котельні, водоканалізаційні, насосні станції тощо). Так енергетики розвантажують мережу, щоб вивільнену потужність спрямувати на потреби побутових споживачів.

За даними "Укренерго", споживання електроенергії загалом в Україні поступово зростає, водночас дещо збільшилось і виробництво електроенергії. Дефіцит потужності зберігається, найбільше – у вечірні години.

ГЕНЕРАЦІЯ: Після аварійного ремонту включено в роботу один блок на одній з теплових станцій. Також в Україну здійснюється експорт електроенергії. Однак наявний обсяг виробленої електроенергії все ще недостатній для покриття споживання у повному обсязі. Вироблена електроенергія розподіляється на забезпечення роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення.

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: Внаслідок ракетних та дронових атак Росії на енергосистему України пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа.

ОБМЕЖЕННЯ: До всіх операторів систем розподілу (обленерго) доведені ліміти споживання, які діють впродовж доби. Кожний обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Перевищення лімітів призводить до створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення.

Нагадаємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки