28.01.2023

«Укренерго»: найскладніша ситуація – в Одеській області

Після чергової масованої ракетної атаки російських терористів по об’єктах української енергетичної інфраструктури найскладнішою залишається ситуація в Одеській області.

Про це повідомила сьогодні Національна енергетична компанія «Укренерго».

Нагадаємо, 26 січня ворог здійснив 55 пусків ракет повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, Х-47 «Кинджал», «Калібр», Х-59) з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. Як заявив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, силами і засобами протиповітряної оборони Збройних Сил України знищено 47 крилатих ракет, 20 з них в районі столиці. Крім того, три із чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59 не досягли своїх цілей.

Зокрема, в зоні відповідальності Оперативного командування «Південь» під час ворожої атаки, що розпочалася в четвер вранці, було збито 26 ракет повітряного і морського базування (3 – над Одеською областю, 13 – над Миколаївщиною, 7 – над Херсонщиною і 3 – над Вінничиною; ще одна керована авіаційна ракета Х-59, випущена російським винищувачем Су-35 і спрямована по Одещині, була знищена над морем вдень).

Однак, терористам вдалося уразити деякі енергооб’єкти – в тому числі два, що живлять Одесу та Одеський район. Це стало причиною мережевих обмежень і екстрених відключень, пояснили у ДТЕК Одеські електромережі. Напередодні, 27 січня, повідомлялося, що менш складна ситуація з електропостачанням в Ізмаїльському, Болградському, Білгород-Дністровському, Роздільнянському, Березівському та Подільському районах, які частково заживлені від пошкоджених енергооб’єктів.

За інформацією ДТЕК, в компанії готуються до повернення стабілізаційних відключень за графіком. Обіцяють, що новий графік, який враховуватиме поточну складну ситуацію в енергосистемі, дозволить споживачам орієнтуватися, коли в їхніх будинках стабільно буде електроенергія і коли її точно не буде. Графік буде опубліковано на офіційних ресурсах компанії щойно завершаться роботи з відновлення енергооб’єктів і вдасться стабілізувати ситуацію. Щодо строків, наразі йдеться про те, що через масштабні руйнування енергооб’єктів роботи з повернення світла для мешканців Одещини триватимуть до кінця січня.

Між тим сьогодні аварійні бригади ДТЕК Одеські електромережі переведені у посилений режим ще й через негоду (в Одесі та області діє штормове попередження через опади, налипання мокрого снігу та рвучкий вітер). Енергетики також просять допомогти енергосистемі та не перевантажувати мережу під час різкого похолодання.

Тим часом загалом по Україні станом на сьогодні, 28 січня, споживання електроенергії дещо зменшилось, що характерно для вихідних. Але обсяг зменшення невеликий, тож дефіцит в енергосистемі залишається значним, зазначають в НЕК «Укренерго», також інформуючи про наступне:

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. Атака росіян 26 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком об’єктам високовольтної мережі. Втім, енергосистема все ще відновлюється після попередніх серій ворожих ракетних обстрілів, які спричинили пошкодження енергоблоків електростанцій. В результаті виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання.

ОБМЕЖЕННЯ споживання: до всіх обленерго доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби.

РЕМОНТНІ РОБОТИ: триває відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, пошкоджених під час масованої атаки 26 січня. Найскладніша ситуація в Одеській області, де через значні пошкодження відновлення планової схеми живлення регіону потребує більше часу, ніж раніше.

В НЕК наголошують: «Укренерго», виробники електроенергії та обленерго постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Однак після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

В компанії нагадують: енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. До того ж на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки