13.04.2022

В Службі безпеки України розповіли, як затримали кума Путіна Віктора Медведчука

Деталі спецоперації Служби безпеки України із затримання проросійського олігарха, кума Путіна, нардепа Віктора Медведчука оприлюднив сьогодні голова СБУ Іван Баканов.

За його словами, «складна і небезпечна для багатьох її учасників операція» тривала близько місяця.

Іван Баканов підкреслив, що українській спецслужбі протистояв не лише особисто Медведчук, а більш потужний ворог – Федеральна служба безпеки, яка прагнула вивезти кума Путіна за кордон. «Російські спецслужби організували власну операцію для переправлення Медведчука до Придністров’я, а потім – до Москви. До її реалізації залучили навіть представників злочинного світу та корумпованих правоохоронців», – розповів очільник СБУ.

Він зазначив, що ФСБ намагалася максимально замаскувати свої плани: вкидала дезінформацію, спеціально робила фейкові «зливи», намагалася організувати «липові» маршрути для евакуації політика і пустити СБУ хибним слідом, навіть підготувала «псевдо-Медведчуків» для відведення уваги.

«Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – човном переправити до так званої Придністровської Молдавської Республіки, де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви. Але завдяки СБУ реалізувати цей план не вдалося!» – додав Іван Баканов.

Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ.

«Це дозволило оперативникам і слідчим Служби безпеки України затримати Медведчука по дорозі – під час його виїзду з Київської області. Зазначу, що його супроводжували українські правоохоронці, які також будуть відповідати за свої дії! Тепер на Медведчука чекає суд, обрання запобіжного заходу, а вірніше його підтвердження – тримання під вартою. А згодом, я сподіваюсь, – заслужене покарання», – сказав Іван Баканов.

Про те, де переховувався Віктор Медведчук, розповів його особистий охоронець, також затриманий СБУ. Згідно з його свідченнями, проросійський політик ховався в приватному будинку на території Києва зі своїм кухарем та охороною. При цьому за «легендою» цей будинок нібито орендує сім’я з Італії. Охоронець розповідає, як кум Путіна сподівався на допомогу російських спецслужб і готувався до втечі.

Нагадаємо, в перші дні війни стало відомо, що очільник політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук зник – втік з-під домашнього арешту, під яким перебував у кількох провадженнях (йшлося, серед іншого, про державну зраду) Його дружина Оксана Марченко залишила Україну ще до початку повномасштабного російського вторгнення.

Про затримання одіозного нардепа стало відомо ввечері 12 квітня. Президент України Володимир Зеленський прокоментував цю новину наступним чином: «Він ховався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави… Вважаю особливо цинічним з його боку використання військового камуфляжу. Намагався так замаскуватись. Ось такий «вояка». Ось такий «патріот».
Що ж, якщо Медведчук сам обрав для себе військову форму, він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат у російському полоні. Тож важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість».

Після арешту Медведчука з загрозами на адресу українськї влади виступив заступник голови російської Ради безпеки Дмитро Медвєдєв. В своєму Telegram-каналі він опублікував наступне повідомлення: «Окремі виродки, які називають себе «українською владою», повідомляють, що хочуть вибити свідчення з Віктора Медведчука, «швидко та справедливо» засудити його, а потім обміняти на полонених. Цим діячам варто уважно озиратися на всі боки і міцно зачиняти двері на ніч, щоб самим не опинитися серед осіб на обмін», – написав Медвєдєв.

Втім, Кремль відхрестився від свого поплічника. Речник російського президента Дмитро Пєсков, коментуючи можливість такого обміну, заявив: «Медведчук не є громадянином Росії. Він не має жодного стосунку до спеціальної воєнної операції. Він є іноземним політичним діячем. Ми взагалі не знаємо, чи хоче він сам участі Росії у вирішенні цієї ситуації». Водночас він додав, що Росія «безперечно слідкуватиме за долею Медведчука» та «закликає до цього європейських політиків».

Ще одна неприємна для Медведчука новина надйшла сьогодні з Великої Британії: як повідомляє Sky News, проти нього в цій країні запроваджено санкції, активи кума Путіна – заморожені.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки