01.04.2022

Чорнобильська АЕС – під контролем українських фахівців

Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» повідомило сьогодні, що радіаційний стан на майданчику атомної електростанції – без змін.

Параметри обладнання, що контролюються, знаходяться в межах, визначених технологічним регламентом. Персонал, який знаходиться на зміні з 20 березня, забезпечує ядерну та радіаційну безпеку.

Російські окупанти, які захопили станцію 24 лютого, в перший день повномасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, залишили ЧАЕС вчора, 31 березня. Шляхи доступу на промисловий майданчик було взято під контроль персоналом станції.

Під час виходу окупанти розграбували приміщення, викрали техніку та інші цінні речі, не погребували не лише комп’ютерами, але й чайниками, кавоварками і навіть виделками, ложками й сервізами з розташованого поруч з АЕС готелю. Що ж, як вже неодноразово можна було пересвідчити, мародерство – одна з визначальних ознак «непереможної» російської армії.

Як повідомив голова Державного агентства з питань управління зоною відчуження Євген Крамаренко, після того, як частина техніки виїхала, старший серед окупантів на прізвище Якушев із позивним «90-й» запропонував скласти «акт прийому-передачі охорони станції», погрожуючи в разі відмови забрати співробітників до білорусії – йшлося про захоплення іх в заручники. «Фактично акт підписувався під примусом», – підкреслив Євген Крамаренко.

Нагадаємо, російські окупанти зайшли в Чорнобильську зону з перших днів війни. Вони розмістилися разом з озброєнням і боєприпасами просто біля ЧАЕС, що становило особливу аварійну небезпеку. Мало того: вирішили окопатися в так званому Рудому лісі, який є найбільш радіоактивно забрудненою частиною зони навколо Чорнобиля. Ця територія закрита для всіх, окрім працівників ЧАЕС і тих, хто має спецдозвіл. Окупанти зайшли туди без захисних костюмів і здійняли там хмари радіоактивного пилу. Як розповів агенції Reuters один із співробітників станції, це було «самогубство» для росіян, тому що радіоактивний пил, який вони вдихали, міг викликати внутрішнє опромінення.

Сьогодні в Генеральному штабі Збройних Сил України повідомили, що до Гомельського республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини під виглядом поранених росіян доставили окупантів, які отримали значні дози опромінення під час перебування в Чорнобильській зоні відчуження.

Додамо: як пишуть українці в соцмережах, можна вивести росіян з Чорнобиля, а от Чорнобиль з росіян – вже навряд.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки