27.12.2019 | Культура

Австралійським українцям презентували українську сімейну комедію «Пригоди S Миколая»

Український дитячий повнометражний фільм «Пригоди S Миколая», знятий 2018 року режисером Семеном Горовим, представили українцям Австралії. Показ відбувся у Мельбурні.

Микола Кулініч

Микола Кулініч

Наталія Пошивайло-Таулер

Наталія Пошивайло-Таулер

Про це розповіла засновниця Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT Ольга Щербакова. Вона нагадала, що в рамках кінофоруму ще у червні 2018 року на Одеській кіностудії та в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» відбулись творчі зустрічі дітей та молоді із продюсером стрічки Марією Каель та представниками знімальної групи.

«Картина ще була у процесі пост-продакшна, але юні глядачі змогли подивитись декілька відзнятих епізодів. Першими в Україні! А цього року першими в Австралії глядачами стали українці. І я дуже вдячна всім, хто допоміг організувати це», – зазначила О. Щербакова.

У Мельбурні спеціальний некомерційний показ комедії для всієї сім’ї відбувся за ініціативою відділення Союзу українок «Мальви», Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT і за підтримки Посольства України в Австралії та Української громади австралійського штату Вікторія.

Посол України в Австралії Микола Кулініч підкреслив, що дипломатичне представництво підтримує українську громаду штату Вікторії, сприяє розвитку культурної дипломатії. Адже засоби мистецтва мають величезний вплив на самоідентифікацію нації, її розвиток, зростання й зміцнення. «Показ комедії режисера Семена Горова «Пригоди S Миколая» – один із культурних заходів, що об’єднує українців», – вважає український посол.

А голова відділення Союзу українок «Мальви» Наталія Пошивайло-Таулер сказала: ««Ми дуже вдячні Посольству України в Австралії, Українській громаді штату Вікторія і парафії в Мельбурні, Украінській католицькій церкві в Австралії, Новій Зеландії і Океанії за сприяння у проведенні Свята Миколая та показу фільму. Це справжня спільна робота з розвитку культурної дипломатії та української просвіти в Австраліі».

Історія, про яку йдеться у фільмі, – казкова, пригодницька, про дива, які трапляються на шляху другокласника Артема та його сестри у карпатському селі напередодні Дня Святого Миколая. До Артема перед святом неочікувано з'являється сам Миколай. Насправді це є злодій в костюмі чарівника. Хлопчику разом з сестрою-підлітком і місцевими дітлахами доводиться виявити справжню згуртованість, сміливість і винахідливість, аби перемогти злодія і врятувати справжнього Святого.

Компанія-виробник – Big Hand Films. У ролях: популярна українська ведуча й акторка Маша Єфросініна та польський актор Пшемислав Ципраньські, а головного злодія – володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» Василь Вірастюк, який спеціально для українців Австралії записав відеоозвернення.

Фільм – один з переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно (2017). Загальна вартість виробництва оцінюється у понад ₴38 млн. Доречно згадати, що у грудні 2019 року фільм знову у прокаті в Україні, а телевізійна версія вийде на телеканалі «1+1».

Фото Марини Морган.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки