29.09.2023

Сьогодні – День пам’яті жертв Бабиного Яру

Сьогодні, 29 вересня, – День пам'яті жертв Бабиного Яру. Київський Бабин Яр став одним із найбільших місць масових розстрілів євреїв, скоєних нацистами під час Другої світової війни.

82 роки тому, 29-30 вересня 1941-го нацисти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. А впродовж двох років німецької окупації Бабин Яр «забрав» життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, українських націоналістів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних, в’язнів концтаборів.

Нацистський підрозділ, який лютував у Бабиному Яру, здійснив також масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах, нагадує Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

Здавалося, що жахи Другої світової війни стануть уроком і вже ніколи знову Європа не зіштовхнеться з геноцидом. Та з початком російської збройної агресії проти України цілому світу стало очевидно, що Кремль запозичив риторику і методи нацистів у своєму прагненні «розв’язати українське питання». Російська так звана «денацифікація» стала загрозою не тільки для всього живого, але і до національної пам’яті та пам’яті про Голокост: російські війська обстрілюють єврейські цвинтарі, синагоги, навіть Бабин Яр.

Буча, Ізюм, Херсон. Кожна територія, звільнена Збройними Силами України, стає свідченням про звірства рашистів, які жахають цивілізований світ. Мир, безпека й рівновага в Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців буде належно покарано.
Це війна не тільки за майбутнє, але і за право пам’ятати.

«Бабин Яр завжди буде на мапі пам’яті жертв Голокосту, – йдеться в сьогоднішньому дописі на ФБ-сторінці Президента України Володимира Зеленського, який взяв участь у вшануванні пам'яті жертв Бабиного Яру. – Хоч би скільки років минуло, людство пам’ятатиме життя, які забрав нацизм. І завжди пам’ятатиме, що те зло було покаране. Ніколи знову! Для України ці слова мають значення. І матимуть».

В Одесі скорботну дату відзначили ритуалом покладання квітів до пам’ятника жертвам Голокосту і в’язнів гетто.

У роки Другої світової війни, Шоа (Катастрофи європейського єврейства), під час німецько-румунської окупації на українському півдні загинули біля 300 тисяч євреїв, у тому числі – до 120 тисяч одеситів. Точна кількість людей, знищених нацистами в ході «остаточного вирішення єврейського питання», і досі залишається невідомою.

Фото з ФБ-сторінки Володимира Зеленського та з Офіційного сайту Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки