12.09.2023

В Одесі до діагностики головного мозку долучили штучний інтелект, ‒ МОЗ

Одеса стала першим містом України, де впроваджено пілотний проєкт з телемедицини «BrainScan». Ця система працює на базі штучного інтелекту і значно пришвидшує процес діагностики захворювань або ушкоджень головного мозку.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Від вчасного діагностування захворювань або ушкоджень головного мозку залежить не тільки здоровʼя, а й нерідко життя пацієнта, і час є критичним фактором. Точність аналізу даних та швидкість отримання результатів діагностики допомагають лікарям отримати так звану «другу думку» та запобігають медичним помилкам.

Нейромережа аналізує зображення компʼютерної томографії в автоматичному режимі та виявляє патологічні зміни. Вже протягом п'яти хвилин після обробки знімка програмою лікар може ухвалити рішення про подальше лікування. Це пришвидшує процес в кілька разів.

Використання штучного інтелекту для аналізу КТ-знімків головного мозку в рамках проєкту показало хороші результати. Одеський досвід залучення нейромережі до діагностики пацієнтів відтепер використовується і в прифронтовому Краматорську на Донеччині, де також запрацював «BrainScan».

Проєкт впроваджується Міністерством охорони здоровʼя України за підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» (LHSS).

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки