12.09.2023

В Одесі колишній церковний служитель відправляв ухилянтів за кордон під виглядом «місіонерів»

Правоохоронці викрили ще одну схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку. Затримано 29-річного одесита, колишнього диякона Одеської єпархії УПЦ (МП).

За гроші він «допомагав» потенційним призовникам виїжджати до країн Євросоюзу під виглядом церковних кліриків. Про це повідомила сьогодні Служба безпеки України.

Для реалізації оборудки фігурант підробляв «списки місіонерів», які нібито від імені керівника єпархії мають їхати за кордон у справах релігійної громади. Потім подавав фальшиві документи до Держслужби з етнополітики та свободи слова за надуманою «аргументацією» про необхідність виїзду псевдокліриків за межі України.

Вартість одного «місця у списку» становила від 4,5 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та фінансових можливостей клієнтів.

Таким чином ділок намагався незаконно переправити за кордон шістьох ухилянтів. Однак, був затриманий «на гарячому», коли передавав замовнику «послуги» документи для виїзду та отримував гроші.

Під час обшуків у помешканні затриманого виявлено ​комп’ютери, мобільні телефони та сім-картки із доказами оборудки; ​готівку, одержану злочинним шляхом.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна. Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

Заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ в Одеській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Малиновської окружної прокуратури міста Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки