30.08.2023

Яким буде новий навчальний рік в Одесі, – директорка департаменту освіти та науки (відео)

1 вересня розпочинається новий навчальний рік. Про його особливості напередодні розповіла директорка одеського муніципального департаменту освіти та науки Олена Буйневич.

З 1 вересня в очному форматі в Одесі навчатимуться близько 60 тис. дітей. За інформацією департаменту, на початку нинішнього літа батьків, шо побажали обрати саме таку форму навчанні, було майже 70% бажаючих, наразі, після масованих ракетно-дронових атак російських терористів на Одесу, це число на 10% менше.

Олена Буйневич зазначила, що в очному форматі проходитимуть лише уроки які потребують більшого контакту учня з вчителем. В початковій школі більшість предметів вивчатиметься очно. Директорка департаменту уточнила, що в цьому році в жодній школі не передбачено групи подовженого дня.

Станом на початок 2023/2024 навчального року в Одесі працює 121 заклад загальної середньої освіти, 136 садочків, 19 закладів позашкільної освіти, 3 міжшкільні ресурсні центри та «Дитячий будинок "Перлинка"».

Станом на сьогодні в Одесі облаштовано укриттями 89 закладів освіти, ще стільки ж буде облаштовано протягом вересня. Всі вони обстежені спеціальними комісіями та мають усе відповідне обладнання та оснащення. Головне завдання педагогічного колективу – одразу після отримання сигналу повітряної тривоги відвести дітей до укриттів, зазначила директорка департаменту.

«Ось уже другий рік поспіль пріоритет для нас – безпека дітей. Ми не женемось за кількістю відкритих закладів. Ми проводимо роботу поступово, але якісно із дотриманням усіх вимог безпеки», – підкреслила Олена Буйневич.

Більше 20 тис. вихованців і учнів одеських закладів дошкільної та шкільної освіти знаходяться зараз за кордоном. Батьки можуть обрати дистанційну освіту (якщо діти не навчаються у школах за межами України) або індивідуальну форму навчання (поєднання відвідування школи за межами України та навчання в одеській школі).

Стосовно індивідуальної форми навчання: зараз в Міністерстві юстиції на реєстрації знаходиться наказ з програмою «українського компоненту», котрий дозволить не навантажувати дітей усіма предметами української шкільної програми, а виокремити лише ті, що відрізняються від тих програм, які вивчаються за кордоном.

Забезпечення підручниками учнів міських шкіл здійснюється за кошти державного бюджету. Станом на 1 вересня 2023 року учні початкової школи (1-4 класи) та 11-х класів забезпечені підручниками на 100%. Учні 5-х класів забезпечені лише на 11.75%. Але доставка триває. Вже отримані підручники з «Математики» та Природничої галузі. Очікується доставка підручників з предмету «Українська мова».

Департамент освіти та науки міської ради нагадує, що на офіційному сайті Державноі наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» в електронному форматі наявні підручники з усіх предметів для учнів з 1-го по 11 клас, розміщені у вільному доступі для завантаження та використання.

У новому навчальному році учні 1-4 класів, що відносяться до пільгових категорій, отримуватимуть харчування за кошти міського бюджету.

Перелік пільгових категорій дещо розширено. До нього увійшли також діти внутрішньо переміщених осіб та діти військовослужбовців, що проходять службу.

Для дітей, що навчаються у першу зміну, будуть організовані сніданки, а для дітей, що навчаються у другу зміну – обіди.

З 1 вересня майже 20 тис. дітей в Одесі починають відвідувати групи короткотривалого перебування у міських дитячих садочках.

Якщо зазвичай дитина знаходиться в групі вісім годин, то в групі короткотривалого перебування – три години, які повністю присвячуються заняттям з фахівцями.

Так, діти можуть відвідувати дитячий садок щоденно по 3-4 години або ж повний день через день. У разі вибору батьками групи короткотривалого перебування, харчування дитині не надається.

В Одесі продовжується акція «1 вересня без квітів». Вона була започаткована в 2014 році і до сьогодні не втрачає актуальності. Замість квітів можна принести ліки, білизну і шкарпетки, каву та чай, смаколики довготривалого зберігання та засоби гігієни.

За словами директорки департаменту освіти та науки ОМР Олени Буйневич сьогодні також є великий попит на постільну білизну для прифронтових лікарень.

«Що стосується дітей, то від них важливе не матеріальне, а листи та малюнки, які вони передають військовим. Саме цього найбільше чекають наші захисники», – сказала Олена Буйневич.



Фото, відео з Офіційного сайту Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки