02.08.2023

Нічна атака дронів: на Одещині пошкоджено майже 40 тисяч тонн зерна

Внаслідок нічної атаки російських терористів по українській портовій інфраструктурі на Дунаї, ударів по складах та елеваторах пошкоджено майже 40 тис. тонн зерна, яке очікували країни Африки, Китай, Ізраїль.

Найбільших руйнувань зазнав порт Ізмаїл. Пошкоджено Морський вокзал та інфраструктуру Українського Дунайського пароплавства, ключового українського вантажоперевізника на Дунаї.

Про це повідомив очільник міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

На своїй ФБ-сторінці він виклав фото наслідків ворожої атаки, прокоментувавши їх так:

«За цими фотографіями – життя сотень мільйонів людей. В Україні, в Європі, в Африці. Дорослих і маленьких, бідних і багатих, тих хто на боці цивілізації і тих, хто, на жаль, досі підтримує росіян. На фотографіях зруйнована інфраструктура портів Дунайського кластеру. Сьогодні вночі Росія атакувала їх іранськими дронами. Це самі ті порти, які сьогодні стали основою глобальної продовольчої безпеки.

Українське зерно незамінне для світу і в найближчі роки не можу бути заміненим жодною іншою країною. Саме тому будь-яке порушення логістичних ланцюгів викликає дефіцит та стрибок цін, який впливає на кожну людину в світі.

Світ має чинити опір. Атаки на українські порти – загроза світу. Ми здатні захистити себе, наші сили ППО вміють ефективно застосовувати зброю. Нам потрібно її більше. Кожна установка – збережене життя».

Як раніше повідомлялося, в ніч на 2 серпня російські терористи атакували Україну іранськими ударними безпілотниками типу «Shahed». Пуски здійснювались із трьох напрямків – Курськ, Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (тимчасово окупований Крим).

За інформацією командування Повітряних Сил ЗСУ, Протиповітряна оборона знищила 23 БпЛА, більшість «шахедів» збито на Київщині та Одещині.

Під час нічної атаки по півдню Одеської області ППО знищила 11 ударних безпілотників типу «Shahed-136», уточнили в Оперативному командуванні «Південь». Однак, на жаль, частина дронів уразила портову інфраструктуру на Дунаї. Як повідомили в офісі Генерального прокурора України, внаслідок обстрілу пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення, триповерхова будівля Морського вокзалу в Ізмаїлі.

За процесуального керівництва Ізмаїльської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Огляд триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється. На місцях подій працюють прокурори у взаємодії з іншими правоохоронцями, які фіксують наслідки обстрілу.

Начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер повідомив, що внаслідок цієї атаки також зазнали пошкоджень 10 житлових будинків. Люди, на щастя, не постраждали.

«Чергова ніч війни, чергова ніч роботи нашої героїчної ППО. Захищаємося на максимумі наявних сил. Збито багато «шахедів». На щастя, обійшлося без жертв. На жаль, є пошкодження. Найсуттєвіші – на Півдні країни. Російські терористи знову били по портах, по зерну, по глобальній продовольчій безпеці. Усі наші оперативні служби спрацювали ефективно. Світ має реагувати. Коли мішенню є цивільні порти, коли терористи свідомо руйнують навіть елеватори – це загроза всім на всіх континентах. Росію можна й треба зупинити», – так прокоментував нічну атаку ворога по Одещині Президент України Володимир Зеленський.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки