02.08.2023

На Одещині чотирьох підлітків підозрюють в розбійному нападі на літнього односельця

На Одещині чотирьох підлітків підозрюють у розбійному нападі на літнього чоловіка. Злочин було скоєно в одному з сіл Овідіопольської селищної громади.

Про це повідомили сьогодні в обласному управлінні поліції.

Троє фігурантів - 2008 року народження, четвертий, якого вважають "автором ідеї" нападу, - на рік молодший. За жертву юні спільники обрали 82-літнього односельця. До злочину підготувались заздалегідь - підшукали темний одяг, рукавички, маски.

Додому до дідуся навідались пізно вночі. Один з хлопців залишився на вулиці, для спостереження, інші влізли до житла через кватирку та вікно.

Господар вже спав і не чув, як зловмисники нишпорять по його хаті. Вони розбудили чоловіка, коли, нічого не знайшовши в інших кімнатах, почали виламувати двері в його спальню. Літнього чоловіка побили, зв’язали руки й ноги знайденими в будинку дротами, шнурівками та ременем. Далі продовжували побиття, доки старий не сказав, де сховані його заощадження. Здобиччю нападників стали 60 тис. грн.

Дідусь більше доби пролежав зв’язаним у будинку. Знайшли його рідні, що приїхали в гості на вихідні. Чоловіка доправили до лікарні з політравмами, черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, саднами та гематомами по всьому тілу.

Підозрюваних встановили протягом доби. Вдома у підлітків вилучили речові докази, зокрема засоби маскування та гроші, які вони розділили між собою.

Трьом фігурантам вже повідомлено про підозру у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, тобто розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з проникненням у житло, вчиненому в умовах воєнного стану.

Цей злочин кваліфікується за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Організатору розбою суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а іншим двом підозрюваним – цілодобовий домашній арешт. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру та обрання запобіжного заходу четвертому учаснику злочину.

Раніше у поле зору поліції та соціальних служб підлітки не потрапляли. Усі вони досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність за цей злочин, тож понесуть покарання у повному обсязі, запевняють в поліції.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки