15.05.2023

В Одесі затримали підозрюваних в аферах із нерухомістю

В Одесі правоохоронці затримали підозрюваних у шахрайстві – організатора та чотирьох членів злочинної групи, що спеціалізувалась на заволодінні нерухомістю.

Як проінформували в СБУ, оперативники спецслужби встановили: організатори оборудки, серед яких посадовці одного з районних судів Одеси, налагодили незаконну схему заволодіння об’єктами нерухомого майна державної та приватної власності.

За даними слідства, група діяла з 2020 року, "полюючи" на квартири одиноких померлих громадян в Суворовському районі Одеси та нежилими приміщеннями, які належать державі.

Організатор підшукував квартири, право власності на які тривалий час не реєструвалось в Держреєстрі, а також формував базу анкетних даних власників житла, його місцезнаходження, площі та технічного стану.

На таке майно виготовлялись підроблені рішення суду, якими визнавалося право власності за підконтрольними особами. Надалі підставні "власники" продавали нерухомість та отримували винагороду за участь в афері.

Усього протягом 2020-2022 років спільники незаконно заволоділи щонайменше 7 об’єктами нерухомості в Одесі на загальну суму майже 13 млн грн. За клопотанням прокурорів на цю нерухомість наразі накладено арешт.

Співробітники СБУ, поліції та прокуратури провели низку обшуків за місцями мешкання фігурантів, в офісах нотаріусів і регістраторів та у одному з районних судів Одеси. Вилучено правовстановлюючі документи на об’єкти нерухомості, печатку райсуду, що використовувалась для підроблення рішень, документи зі зразками підписів, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнову документацію тощо.

Триває встановлення інших осіб, причетних до незаконних оборудок. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки