13.02.2023

В Одесі відкрилась "Юрта незламності" (фото)

В Одесі, на центральній алеї парку ім. Тараса Шевченка з'явилася "Юрта незламності". Такі юрти, відкриті вже в декількох містах України, передусім є символом підтримки та багатовікової українсько-казахської дружби.

"Юрта незламності" – проєкт за ініціативи голови міжпарламентської групи дружби «Україна - Казахстан», народного депутата України Сергія Нагорняка, казахського бізнесмена Даулета Нуржанова та представників казахської діаспори в Україні. Такі юрти вже відкрито в Бучі, Харкові, Києві, Львові. Тут можна зігрітися, підзарядити телефон чи інші гаджети, випити чаю, а також скуштувати традиційні казахські страви.

Марат Дарменов, який збирав найпершу юрту – в Бучі, розповів, з чого все починалося."Перший великий казахський плов я готував у Гостомелі, відразу після звільнення цього міста. Спочатку дуже боявся, що не вийде, все-таки 20 кг рису і 100 літрів води, – цитує Марата "Думська". – У людей там нічого не було – ні газу, ні електрики, тому бабусі й дідусі підходили, дякували й плакали. Відтоді ми щотижня їздимо туди, готуємо і роздаємо плов".

Потому Марат Дарменов брав участь у встановленні й решти "Юрт незламності", попри те, що востаннє займався такою справою ще хлопчиком, разом з батьками, років 40 тому. "Дзвонить мені поважна людина з Казахстану, каже, я відправив в Україну шість юрт. Кажуть, ти вмієш збирати, зустрічай. А я ледве-ледве пам'ятаю, як це робиться, але розібрався, все вийшло", – розповів він.

Цікаво, що й доставлення юрт до України виявилось справою непростою: фура з ними не могла їхати через Росію, тож шлях з Алмати пройшов через Каспійське море, Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію та Румунію і зайняв близько місяця.

"Юрта незламності" в одеському парку працюватиме й протягом березня.

Фото В'ячеслава ТЕНЯКОВА та з Офіційного сайту Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки