28.12.2022

«Зернова ініціатива»: за два дні з портів Великої Одеси вийшли 11 суден

За два дні з портів Великої Одеси в рамках «Зернової ініціативи» вийшли 11 суден з 422 тис. тонн агропродукції для Африки, Азії та Європи. Про це повідомила сьогодні Адміністрація морських портів України.

Серед них балкер ALANDA STAR з 30,8 тис. тонн пшениці для Єгипту, а також танкер EUROCHAMPION з 45 тис. тонн олії для Індії.

В АМПУ наголошують, що ключовою перешкодою в роботі «зернового коридору» залишається гальмування з боку РФ під різними приводами інспекції суден в Босфорі. Це призвело до стабільної черги в 90+ суден, мільйонних збитків вантажовласників, недоекспорту мінімум в 5-6 млн тонн впродовж року.

Станом на 27 грудня в Босфорі на інспекцію очікували 96 суден, з яких 71 – на вхід до портів, а 25 – вже завантажені агропродукцією.

«Це є результатом цілеспрямованих дій делегації РФ в СКЦ, мета яких – сповільнити процес інспекцій суден. Спочатку вони скоротили кількість інспекційних груп до трьох, тепер почали затягувати час самих інспекцій. Представники РФ почали перевіряти навіть показники, які не передбачені документами СКЦ і не мають жодного відношення до предмету перевірки (наприклад, чи добре працюють судові агрегати, скільки палива і таке інше).

При такому алгоритмі перевірка одного судна займає від чотирьох годин. Це непродуктивно і сприяє збільшенню черги. Збільшення черги – це зменшення обсягу експорту агропродукціі з наших портів і мільйонні збитки для вантажовласників через простої», – пояснює Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Щоденно відбувається шість з 10 запланованих інспекцій, а для стабільної роботи «зернового коридору» їх має бути мінімум 12 на день.

До прикладу: нещодавно порт Одеси відправив балкер BRAVE M з 28 тис. тонн зерна для африканської Лівії. До цього він місяць очікував на інспекцію в коридорі, щоб зайти до порту під завантаження.

Загалом за час дії «Зернової ініціативи», з 1 серпня з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського і Південного) вийшли 605 суден, які експортували 15,9 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки