13.12.2022

Ситуація в енергосистемі залишається складною, – НЕК «Укренерго»

Станом на 13 грудня в енергосистемі України зберігається складна ситуація. Дефіцит електроенергії залишається значним. Про це повідомила сьогодні Національна енергетична компанія «Укренерго».

Зазначається, що погіршення погодних умов по всій території країни (сильний вітер, мороз, налипання мокрого снігу, обледеніння проводів) негативно впливає на стан високовольтних та розподільчих мереж та суттєво ускладнює роботу ремонтних бригад.

Крім того, на сході ворог знову обстріляв декілька районів, завдавши пошкоджень об’єктам енергетичної інфраструктури. Ремонтні роботи будуть розпочаті після дозволу ЗСУ.

Водночас на деокупованих територіях вдалось заживити населені пункти, деякі з котрих залишались без електропостачання з початку повномасштабного вторгнення.

Також серед обнадійливих новин – повідомлення про те, що минулої ночі після поновлювального ремонту до електромережі було підключено ще один (дев’ятий) енергоблок-тисячник (потужністю 1000 МВт) «Енергоатому», виведений з робочого ладу 23 листопада в результаті ракетних обстрілів. Наразі триває набір потужності.

«Це черговий крок до стабільності енергосистеми. Всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, які знаходяться на підконтрольній Україні території, працюють для забезпечення потреб населення та економіки країни», – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Нагадаємо, що зараз росіяни блокують включення енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької АЕС, яка продовжує споживати більше 100 МВт електроенергії на власні потреби від енергосистеми України.

Щодо ситуації на Одещині, за інформацією ДТЕК Одеські електромережі, електропостачання для всіх жителів області було відновлено станом на понеділок, 12 грудня.

Однак досі діють екстрені відключення. «Намагаємось вмикати світло кожному споживачу хоча б на кілька годин, але це дуже складно, – наголосили в компанії, додавши, що ситуація ускладнена аваріями через перевантаження електромереж. – Зараз в місті та області цілодобово працює 206 ремонтних бригад ДТЕК, щоб ліквідовувати аварії. В першу чергу ремонтуємо там, де найбільше споживачів або де більше доби немає світла».

«Будь ласка, допоможіть енергетикам та витягніть із розеток всі енергоємні прилади, а після відновлення електропостачання – не вмикайте їх одночасно», – закликають енергетики.

Тим часом в Одеській обласній військовій адміністрації дали відповіді на актуальні питання, які мешканці Одеси й області найчастіше ставлять у коментарях у соціальних мережах.

– Чому в одних будинках світло є постійно, а в моєму по сусідству немає?

– Така ситуація можлива в декількох випадках:

– Перший випадок – будинки поруч живляться від ліній, які забезпечують роботу лікарні, водонасосної станції, котельної або об’єкту оборони. Такі лінії не вимикаються, а у разі аварійного відключення – заживлюються першочергово. Ці лінії спроектовані таким чином, що технічно не можливо відключити будинки, залишивши лише конкретний об’єкт критичної інфраструктури.

– Другий випадок – такі будинки розташовані на лініях «автоматичного частотного розвантажування», які повинні постійно бути під напругою, а вимикатися першочергово лише - під час масштабної аварійної ситуації, яка може виникнути навіть в іншому регіоні. Це свого роду «запобіжники» чи «автомати» для енергобезпеки країни.

– Третій випадок – після ракетних обстрілів енергоб’єктів області, енергетиками ще не відновлені всі пошкоджені мережі та схеми живлення. Але, наші герої роблять все, щоб дати світло кожному на більш тривалій термін.

– Чому сьогодні не застосовуються чіткі та прогнозовані графіки відключень?

– Доки не будуть відремонтовані та відновлені основні об’єкти енергетики області, на яких ще тривають роботи, вийти на зрозумілі графіки в ДТЕК технічно немає можливості. Поряд з цим, начальником обласної військової адміністрації поставлено чітке завдання енергетикам щодо найскорішого завершення цієї роботи та виходу на прогнозовані стабілізаційні відключення.

– Чи використовується енергія вітрових та сонячних станцій, які розташовані в регіоні, для енергозабезпечення області?

– Безперечно використовується. Вся відновлювальна енергетика області є невід’ємною частиною енергетичного балансу.

– Чи продає держава електроенергію за кордон?

– Україна не експортує електроенергію за кордон.

– Як вирішуються значні складнощі з додзвоном до контактного центру ДТЕК Одеські електромережі?

– Обласною військовою адміністрацією вже поставлене завдання ДТЕК щодо оптимізації та удосконалення роботи контакт-центру з метою забезпечення комунікації та зв’язку з громадянами.

– Щодо режиму роботи промислових підприємств.

– Вчергове звертаємось до підприємств промислового комплексу щодо переведення виробництва на нічний час. Це допоможе збільшити можливості енергетиків для максимальної подачі світла нашим громадянам, а також зберегти робочі місця та підтримати економіку.

– Має місце нестабільна робота мобільного зв’язку.

– Обласною адміністрацією вже дані рекомендації мобільним операторам щодо забезпечення належної роботи зв’язку та обладнання додатковими резервними джерелами живленням їх вишок.

«Ми маємо пам’ятати, що разом із ускладненням життя українців першочерговим завданням ворогу є дестабілізація суспільства. Тому не дамо агресору жодного шансу. Тримаємось, перемога буде за нами», – наголошують в Одеській обласній військовій адміністрації.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки