11.12.2022

Україна не планує зупиняти експорт продовольства з портів Великої Одеси

Україна не планує зупиняти експорт агропродукції з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського, Південного) через пошкодження об’єктів енергосистеми регіону.

Про це в інтерв’ю агентству Reuters заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський. «Проблеми є, але ніхто з трейдерів не обговорює зупинку поставок. Порти використовують альтернативні джерела електроенергії», – зазначив посадовець.

Сьогоднішню ж ситуацію навколо портів, що склалася внаслідок чергової атаки російських терористів, прокоментував керівник Адміністрації морських портів України Олексій Востріков.

Він повідомив, що внаслідок ворожої атаки 10 грудня і знеструмлення об’єктів критичноі інфраструктури Одеський та Південний порти не мали змоги виконувати вантажні роботи, порт Чорноморськ – лише частково.

«Сьогодні завдяки енергетикам, які працюють 24/7, енергопостачання поступово відновлюється. Також використовуються альтернативні джерела живлення. Порт Південний та Чорноморськ здійснюють вантажні операції. Порт Одеса, на жаль, поки що ні, – уточнив очільник АМПУ. – Ситуацію прогнозувати важко адже маємо справу з ворогом, для якого не існує принципів. Що стосується експорту, то РФ і до цього його гальмувала створюючи проблеми з інспекціями в Босфорі, а відсутність енергопостачання, звісно, буде гальмувати ще більше».

Загалом в рамках «Зернової ініціативи», розпочинаючи з 1 серпня, з портів Великої Одеси до країн Азії, Європи Африки експортовано 13,3 млн тонн українського продовольства.

Нагадаємо: 26 листопада Президент України Володимир Зеленський презентував гуманітарну продовольчу програму Grain from Ukraine. Вона покликана запобігти голоду в найбідніших країнах Африки та Азії, а також підтримати вітчизняних аграріїв.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки