11.12.2022

В домівки одеситів і мешканців Одеського району повертається світло

В Одесі та Одеському районі в домівки повертається світло. Якщо вчора без електрики залишились півтора мільйони мешканців, то сьогодні ця кількість зменшена до 300 тисяч абонентів.

Про це повідомив сьогодні вдень начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко. Він також сказав:

Завтра також очікуємо на значне покращення ситуації. Думаю, для всіх вже досить очевидно, що ворог намагається взяти нас змором. Тому зараз ми, як ніколи, маємо проявити стійкість. Це важке випробування, але його доведеться пройти кожному з нас.

Окупанти не залишили нам іншого вибору, як не залишили його й тим, чиї міста зараз лежать в руїнах. Але у нас є Одещина. І ми маємо захистити її, а не здавати через складнощі.

Ми всі радіємо, коли Збройні Сили звільняють українські міста і села. Але це дається великим жертвами і зусиллями. Наше завдання – також докласти усіх зусиль, аби ті, хто зараз воює на фронті, були впевнені, що позаду в них – надійний тил.

Дякую всім, хто робить це щодня та підтримує енергетиків і Збройні Сили.

«Ситуація є цілком контрольованою, хоч і непростою», – так схарактеризував поточну обстановку в Одесі, що постраждала через російські терористичні удари по критичній інфраструктурі, мер Геннадій Труханов. У своєму зверненні до одеситів міський голова зазначив, що ситуація змінюється постійно, а основним завданням є «утримати критичну інфраструктуру» (це вода, тепло, робота насосних та котелень).

Геннадій Труханов також повідомив:

Щодо водопостачання: наразі ми знову запускаємо насосні станції. Потрібен час. Там, де води нема з учора, підвозимо її машинами. Як, наприклад, на вул. Грушевського, 52.

Після стрибків напруги було перезапущено котельні. Поки що не працюють 43 котельні – зі 140 наявних. Але повторюю – ситуація постійно змінюється. Енергетики працюють над тим, щоб в будинки одеситів якомога скоріше повернулося світло. Тож чекаємо.

У місті працюють пункти незламності – більше 250 локацій. Тільки вчора їх відвідали понад 15 тисяч людей. Працюють всі комунальні служби. Тож ситуація є цілком контрольованою, хоч і непростою.

Допомагайте близьким, підтримуйте одне одного. Тримаємось разом.

Вранці 10 грудня російські окупанти атакували південь України дронами-камікадзе. Продовжуючи техногенний терор, поцілили по об'єктах енергетичної інфраструктури на Одещині, завдавши суттєвих руйнувань і залишивши без електрики тисячі споживачів.

Як проінформували в командуванні Повітряних Сил ЗСУ, з 15 безпілотників, використаних ворогом, було знешкоджено 10: ППО збила чотири Shahed-136 над Херсонщиною, стільки ж – над Миколаївщиною, два – над Одещиною.

За даними Оперативного командування «Південь», на щастя, обійшлося без постраждалих.

Однак суттєвої шкоди зазнала енергосистема регіону: як повідомили в обласній прокуратурі, ціллю терористів стали два об’єкти енергетичної інфраструктури Одещини. Розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Внаслідок ворожої атаки було пошкоджено частину магістральних високовольтних мереж та обладнання, і в результаті без електрики залишились сотні тисяч людей в Одесі та області. Загалом – понад півтора мільйона споживачів. Про це напередодні, 10 грудня, заявив у своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський:

Ключове за сьогодні – енергетика. Дуже складна ситуація в Одеській області. Після нічного удару іранськими дронами Одеса та інші міста і села регіону в темряві. Станом на цей час більш ніж півтора мільйона людей на Одещині без світла. Підключена лише критична інфраструктура – і настільки, наскільки є можливість постачання електрики.

Загалом російські терористи використали проти Одещини 15 «Шахедів». Лише за одну ніч на суботу. Ось це і є справжнє ставлення Росії до Одеси й одеситів – свідоме знущання, свідоме намагання привнести в місто катастрофу. Нашим захисникам неба вдалося збити 10 дронів із 15.

Енергетики, ремонтні бригади, обласна влада – усі працюють без перерви, щоб повернути світло. На жаль, влучання були критичними, тому потрібен не просто час, щоб відновити електрику. Потрібні не години, а кілька днів – щонайменше. Будемо робити все, щоб пришвидшити відновлення.

Загалом у різних областях продовжуються як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану: у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській і Хмельницькій областях і в Києві.

Треба розуміти: якщо навіть немає масованих ракетних ударів, це не означає, що немає проблем. Майже щодня в різних регіонах є обстріли, є ракетні атаки, атаки дронами. Майже щодня бувають влучання в енергообʼєкти. Через втрати в системі доводиться зменшувати ліміти всім у системі. Дуже важко дається і відновлення. Але все ж таки наші енергетики й комунальники роблять дійсно героїчні речі, за тижні відновлюючи те, що взагалі-то вимагало б місяців роботи.

І я дякую кожному й кожній, хто працює, щоб повернути світло та зберегти енергосистему. Так само я дякую всім, хто усвідомлює, наскільки важко нашим захисникам неба, наскільки важко ремонтним бригадам і енергетикам, наскільки важко всім, хто захищає наше з вами життя.

Як повідомили в ДТЕК Одеські електромережі, загалом в області цілодобово працюють 206 бригад. За прогнозами, через масштаб руйнувань енергоінфраструктури, відновлення електроживлення для побутових споживачів може зайняти більше часу, ніж це було після попередніх ворожих ударів.

Фахівці нагадують: коли у ваших помешканнях з’явиться електроенергія, не вмикайте одночасно праски, бойлери, чайники чи електроплити в розетки. Це може спровокувати нові аварійні ситуації і нове знеструмлення.

В свою чергу філія «Інфоксводоканал» просить на випадок аварійних відключень електрики тримати у домівках певний запас питної води. Також повідомляється, що фахівці ДТЕК відновили енергоживлення об'єктів водоканалу, тому ситуація із водопостачанням стабілізується. Також йде робота над вирішенням питання безперебійного енергопостачання об'єктів водоканалу, які забезпечують водою мешканців Застави, Ленселища та Міжлимання.

Ілюстрація: Нікіта Тітов.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки