03.12.2022

Відомий митець подарував Одеській національній науковій бібліотеці скульптуру Григорія Сковороди

Відомий скульптор, заслужений художник України Олександр Князик передав Одеській національній науковій бібліотеці свою роботу – скульптуру Григорія Сковороди.

Про це на своїй ФБ-сторінці розповіла директорка бібліотеки Ірина Бірюкова:

– Заслужений художник України О.В. Князик – митець, відомий далеко за межами країни. Одеситам відомі його численні роботи, зокрема пам’ятники Й. Дерибасу, А. Міцкевичу, Г. Маразлі, скульптури «Спартак» та «Дівчина на дельфіні», меморіальна дошка І. Ільфу та інші.

300-річний ювілей видатного українського філософа, педагога, поета, композитора, музиканта Григорія Савича Сковороди цьогоріч ми широко відзначаємо й на державному рівні, і на міжнаціональному – Міністерство культури та інформаційної політики України дієво сприяло тому, що дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Дякую Майстру за жест щирої творчої підтримки, й дякую «хрещеній феї» Ользі Тарасенко за сприяння. Дякую сердечно й своїм колегам за підготовку події, яка попри війну, відбулася і сповнила нас новими емоціями і силами – чудову програму зустрічі, виготовлення постаменту, фахове доповнення програми заходу книжковою виставкою «Джерело духовної величі», де представлено творчу спадщину Григорія Сковороди й новітні дослідження вітчизняних та зарубіжних науковців, цікаві видавничі проєкти, присвячені Сковороді.

Головний посил Сковороди про СПОРІДНЕНУ ПРАЦЮ – саме в таких проявах підтримки, розуміння, спільноціннісного сприйняття, – сьогодні унаочнився в найстарішій публічній книгозбірні України.

Ми ж, як нащадки, маємо не тільки зберегти та помножити пам'ять про великого мислителя, просвітителя й гуманіста, який на багато років випередив свій час, осмислювати його проникливу мудрість, яка не втрачає свого значення і в сьогоднішні часи. Ми мусимо докласти максимум зусиль задля відновлення Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди у Сковородинівці на Харківщині та місця його упокоєння, зруйнованого російськими ракетними обстрілами.

Бережімо свою культурну спадщину і пишаймося нею. Щедра, неповторна, яскрава – вона того варта і ми маємо бути її достойними захисниками!

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки