16.08.2022

«Зерновий коридор»: з портів Великої Одеси вийшов караван з п’яти суден

Сьогодні з портів Великої Одеси вийшли ще п’ять суден з українською агропродукцією. Це вже сьомий і найбільший караван за час дії «зернового коридору», повідомила Адміністрація морський портів України.

Два судна вийшли з порту «Південний». Одне з них – BRAVE COMMANDER з 23 тис. тонн пшениці для Африки. Судно зафрахтоване Світовою продовольчою програмою ООН. Балкер вийшов у напрямку порту Джибуті, після прибуття до якого, продовольство буде направлено споживачам Ефіопії. Друге судно – панамакс BONITA, яке прямує до Південної Кореї.

Загалом з порту «Південний» відправлено понад 80 тис. тонн продовольства.

Ще майже 30 тис. тонн пшениці та кукурудзи відправлено «зерновим коридором» з порту Чорноморськ. Зокрема в напрямку Босфору прямує балкер OSPREY S – одне з перших суден, що увійшли до українських портів після підписання Стамбульської ініціативи, а також балкери PROPUS та RAMUS.

«Новий тиждень починається дуже ритмічно. Сьомий караван з п’яти суден – це найбільший по кількості балкерів караван. Його загальний обсяг вантажів – 110 тис. тонн, а прямують вони до чотирьох країн світу», – зазначив керівник Адміністрації морських портів України Олексій Востріков.

Він додав, що в загальному заліку за 16 днів роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 21 судно.

Нагадаємо: 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали в Стамбулі угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Згідно з домовленостями, йшлося про розблокування трьох українських портів – Одеського, Південного і Чорноморського (їх також називають портами Великої Одеси). Контроль за ними повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде, запевняють українські посадовці.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів, вийшло з Одеси 1 серпня. 5 серпня з Чорноморського порту вирушив перший караван з трьох суден. А 8 серпня перший балкер з українською агропродукцією залишив порт «Південний».

Як раніше заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових. За його словами, в наявності зерна є приблизно на 10 млрд доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя, яке аграрії вже збирають.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки