19.07.2022

Російські агресори випустили по Одещині сім «Калібрів» (фото, відео)

Минулої ночі Одещина зазнала чергової ракетної атаки. З акваторії Чорного моря російські терористи випустили сім крилатих ракет типу «Калібр».

Як повідомило Оперативне командування «Південь», одну ракету збили сили Протиповітряної оброни, шість – влучили по мирному селу.

Внаслідок влучання сталося руйнування і загоряння трьох приватних будинків і двох надвірних споруд. Пошкодження отримали ще кілька приватних садиб, будівля фермерського господарства на околиці, школа, будинок культури, автівки.

Постраждало шестеро людей, серед яких – немовля. Загиблих немає.

Площа пожежі на місці події склала 300 кв. м. Її оперативно ліквідовано. Залучалось 95 рятувальників ДСНС та 16 одиниць техніки.

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Правоохоронці фіксують обставини й збирають докази чергового злочину російських терористів. Під час огляду місць подій, виявлено та вилучено уламки від механізму ракет. «Слід зазначити, що будь-які військові об’єкти на даній території відсутні», – зазначили в обласній прокуратурі.

Як пояснив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, головна небезпечність крилатих ракет типу «Калібр» – її швидкість (180-240 м/с). Друге – те, що ракета йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості.

В залежності від класифікації «Калібр» має дальність ураження від декількох сотень до 2,5 тис. км. В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Існують модифікації цих ракет для запуску як з наземних носіїв, так і кораблів, підводних човнів чи літаків.

Уперше РФ застосувала крилаті ракети «Калібр» у 2015 році, коли з катерів у Каспійському морі було завдано декілька ракетних ударів по базах збройної опозиції в Сирії. Відтоді росіяни позиціонує «Калібри» передусім як засіб військово-дипломатичного тиску на інші країни.

Зараз, за даними Оперативного командування «Південь», з Чорного моря Україні загрожують три ворожі кораблі, оснащені 24 «Калібрами», тож небезпека ракетних атак залишається високою.

Фото: Головне управління ДСНС в Одеській області, Оперативне командування «Південь», Одеська обласна прокуратура.

Відео: Об’єднаний координаційний прес-центр Сил оборони півдня України.


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки