19.05.2022

«Допомога вже в дорозі»: Сенат США погодив пакет допомоги Україні на 40 мільярдів доларів

Сенат США остаточно погодив пакет військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів доларів. Голосування відбулося сьогодні.

 На фото: морські піхотинці Корпусу морської піхоти США готують до відправки в Україну буксировані 155-мм гаубиці M777

На фото: морські піхотинці Корпусу морської піхоти США готують до відправки в Україну буксировані 155-мм гаубиці M777

Законопроєкт підтримали 86 сенаторів. 11 висловилися проти, пише «Лівий берег». Тепер документ має підписати президент Джо Байден. Очікується, що він це зробить якнайшвидше, оскільки Вашингтон поспішає продовжити військову допомогу Україні.

«Прийнявши цю екстрену допомогу, Сенат тепер може сказати українському народу: «Допомога вже в дорозі – реальна допомога, суттєва допомога. Ми, американці – усі ми, демократи та республіканці – не можемо дозволити собі засунути голову в пісок, поки Володимир Путін продовжує свою злобну войовничість проти українського народу», – заявив сенатор від Нью-Йорка Чак Шумер.

Пакет допомоги включає 8,8 млрд доларів для спеціального фонду уряду України. Ще 4,4 млрд доларів виділено для міжнародної допомоги при стихійних лихах. Крім цього, 900 мільйонів доларів підуть на допомогу українським біженцям.

Сьогодні ж, після позитивного голосування Сенату за пакет допомоги для України, Джо Байден анонсував передачу нашій державі додаткової артилерії, радарів та іншого обладнання.

«Ресурси, які я запросив, дозволять нам направити в Україну ще більше зброї та боєприпасів, поповнити власні запаси та підтримати війська США, дислоковані на території НАТО», - підкреслив президент США у заяві, опублікованій на сайті Білого дому.

Президент повідомив, що США разом із союзниками та партнерами забезпечать "безпеку, економічну, продовольчу та гуманітарну допомогу, яка надходить в Україну, по всьому регіону та по всьому світу, і ще більше зміцнимо Україну як на полі бою, так і за столом переговорів".

«Сьогодні я оголошую про черговий пакет допомоги у забезпеченні безпеки, який надасть Україні додаткову артилерію, радари та інше обладнання, яке вони вже ефективно використовують на полі бою. Ця зброя і спорядження вирушать прямо на передові лінії свободи в Україні і підтвердять нашу рішучу підтримку мужньому народу України, який захищає свою країну від агресії Росії, що триває», - наголосив Байден.

Держсекретар Ентоні Блінкен уточнив, що дає дозвіл на десяте вилучення додаткового озброєння та обладнання для оборони України із запасів Міністерства оборони США на суму до 100 мільйонів доларів. Також у Пентагоні уточнили, що пакет допомоги включає 36 контрбатарейних радарів та 18 гаубиць. Відправка цієї зброї розпочнеться негайно.

*****

Велика Британія надасть Україні ще 1,3 мільярда фунтів стерлінгів у вигляді військової підтримки та допомоги. Про це повідомляється на сайті британського уряду.

Сьогодні прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та Президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову, під час якої обговорити низку питань, зокрема військову підтримку та глобальну продовольчу безпеку.

Також Джонсон висловив захоплення відважними захисниками Маріуполя та закликав Росію гідно та поважно ставитися до будь-яких військовополонених.

Британський прем'єр заявив про надання Україні додатково 1,3 мільярди фунтів стерлінгів військової допомоги й заявив про підтримку оборони, включаючи артилерію великої дальності, ракети «берег-корабель» і безпілотні дрони.

В Генеральному штабі Збройних Сил України сьогодні ж оприлюднили відео, що демонструє, як працюють британські високоточні ракети Brimstone. Ця ракета класу «повітря-земля» і «земля-земля», здатна вражати всі відомі типи броні. За словами дослідника Кріса Оуена, її переваги – у високій точності (влучає у 98,3-98,7% випадків), надзвуковій швидкості, в режимі «вистрілив і забув»: після запуску ракета сама шукає і вражає наземні цілі. Стверджується, що кілька залпів Brimstone за кілька хвилин можуть знищити стільки ж техніки, скільки артилерія за допомогою безпілотних літальних апаратів за кілька годин.


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки