09.05.2022

Ракетні обстріли: на Одещині фіксують воєнні злочини росіян

Сьогоднішній день в Одесі та області розпочався під звук сирен чергової повітряної тривоги: російські окупанти вчинили новий ракетний удар по Одещині.

Чотири ракети типу «Онікс» випустили з берегового зенітного комплексу «Бастіон» з території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомили в Оперативному командуванні «Південь», наголосивши: «Ворог продовжує знищувати об’єкти інфраструктури області й чинити психологічний тиск на цивільне населення». Також акцентується, що вірогідність подальших ракетних атак по регіону залишається дуже високою.

Тож мешканців закликають не нехтувати попередженнями про небезпеку, бути пильними й обережними.

Напередодні, 8 травня, росіяни вдалися до масованих обстрілів Одещини (кількість повітряних тривог в регіоні була найбільшої від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну).

В ніч на 8 травня окупанти здійснили ракетні обстріли об’єктів інфраструктури у Болградському та Одеському районах. Суттєвих пошкоджень зазнала критична інфраструктура Болградського району, частина населених пунктів залишилась без електро-, та водопостачання. Жертв та постраждалих немає.

В результаті обстрілу Одеського району трьох мирних мешканців госпіталізовано до лікарні з пораненнями, загиблих немає. Пошкоджень зазнали приватні будинки (вибиті вікна, двері, зруйновано фасад будівель та автомобілі).

Вдень 8 травня ворог вже вкотре «високоточним озброєнням» завдав ракетних ударів по прибережній зоні у Київському районі Одеси. Як уточнили в Оперативному командуванні «Південь», цього разу було випущено три ракети. Одну збила наша Протиповітряна оборона, дві влучили в житловий район, зруйнувавши та пошкодивши будівлі готельно-ресторанного комплексу. На місці влучання виникла пожежа, її ліквідували рятувальники ДСНС. Також пошкоджень зазнав об’єкт комунальної інфраструктури. Жертв та постраждалих немає (під час ракетного обстрілу людей в комплексі, на щастя, не було).

Перед цим, 7 травня, окупанти поцілили в приватний цех з виробництва меблів. Було пошкоджено 9 розташованих поруч багатоповерхових житлових будинків й котельну, вибито шибки у 343 вікнах (у 250 квартирах та під’їздах). Люди не постраждали.

Раніше, 6 травня, жертвою ворожої атаки став приватний будинок на території Біляївської ОТГ. Пошкоджені вікна та дах будівлі. Постраждалих немає.

Будь-які військові об’єкти на даних територіях відсутні, підкреслюють в Одеській обласній прокуратурі. За процесуального керівництва прокурорів Київської та Малиновської окружних прокуратур м. Одеси, Болградської, Доброславської та Біляївської окружних прокуратур розпочато досудові розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

В прокуратурі наголошують: такі дії російських військових становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Додамо: загалом за минулу добу окупанти нанесли по Україні 53 авіаудари (зокрема, по Харківській, Донецькій, Одеській, Миколаївській областях). Використовувалася оперативно-тактична і дальня авіація противника. Про це повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

Окрім того, зберігається загроза застосування росіянами крилатих ракет по військових та цивільних об’єктах на території України з акваторії Чорного моря. Тут, а також в Азовському морі, ворожі кораблі продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведуть розвідку та надають вогневу підтримку на Приморському напрямку.

В акваторії Чорного моря станом на зараз перебуває сім одиниць ворожого флоту – носіїв крилатих ракет типу «Калібр». Їх сумарний залп складає до 50 ракет.

Наразі в Одесі спокійно, всі служби у посиленому режимі охороняють місто. Подовжена комендантська година триває.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки