21.04.2022

П’ятдесят сьома доба війни. Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ

Продовжується п’ятдесят сьома доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню. Оперативна інформація – в зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України. Противник продовжував наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Водночас не припиняються ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Фіксується суттєве скорочення інтенсивності руху колон російської військової техніки по території республіки білорусь. Окремі підрозділи збройних сил білорусі продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Слобожанщині обстановка суттєвих змін не зазнала. Триває часткове блокування Харкова та руйнування артилерією інфраструктури міста. На тимчасово захопленій території Харківської області окупаційні війська забороняють переміщення місцевого населення в бік території, підконтрольній Силам оборони України, заблокована доставка гуманітарної допомоги з українського боку.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України, окупанти ізолюють захоплені населені пункти та розстрілюють волонтерів. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Зокрема, було заблоковано всі окуповані населені пункти Великобурлуцького району Харківської області. Виїзд можливий виключно на територію РФ.

Діє абсолютна заборона на доставлення гуманітарних вантажів з контрольованої Україною території. Місцевих жителів попереджено про те, що волонтери, які намагаються доставити допомогу – розстрілюються. Нещодавно стало відомо про розстріл волонтерів, які їхали з смт Шевченкове. Багато населених пунктів залишились без електропостачання. Не працюють банкомати, а продукти продаються за значно завищеними цінами. Відсутня медична допомога та постачання ліків. Дороги, в тому числі ґрунтові – мінуються.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався взяти під повний контроль Маріуполь. Продовжував завдавати авіаційних ударів та здійснював спроби штурмових дій в районі морського порту і заводу “Азовсталь”.

На тимчасово захопленій території Херсонської області самопроголошеною окупаційною владою оголошено мобілізацію чоловіків. Крім того, за наявною інформацією, на 1 травня в зайнятій російською федерацією частині Херсонщини сплановано проведення так званого “референдуму”. А у період 2-10 травня - "перепис населення". Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами.

На Південнобузькому напрямку тривають обстріли Миколаєва, противник намагається покращити тактичне положення та наблизитися до міста, успіху не має.

Ворог продовжує зазнавати значних втрат в особовому складі та військовій техніці. За уточненими даними, захисниками та захисницями України, був ліквідований командир першого мотострілецького полку другої мотострілецької дивізії першої танкової армії західного військового округу підполковник Денис Мєжуєв. Також отримали важкі поранення та знаходяться на лікуванні в москві два представники керівного складу цього ж з’єднання – полковник Харитонов та підполковник Смірнов.

Крім того, значно деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів проведена примусова мобілізація на невизнаних територіальних утвореннях Донецької та Луганської областей, незадовільне харчування, низьке фінансове та матеріальне забезпечення особового складу, що прибув на доукомплектування регулярних підрозділів російської федерації.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.04 станом на ранок орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 21 000 осіб ліквідовано,
танків ‒ 829 од,
бойових броньованих машин ‒ 2118 од,
артилерійських систем – 393 од,
РСЗВ ‒ 136 од,
засоби ППО ‒ 67 од,
літаків – 172 од,
гелікоптерів – 151 од,
автомобільної техніки ‒ 1508 од,
кораблі /катери ‒ 8 од,
цистерн з ПММ ‒ 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 166.
Спеціальна техніка ‒ 27.
Пускові установки ОТРК/ТРК ‒ 4.
Дані уточнюються.

І ще – з хороших новин.

Оператори Сил спеціальних операцій Збройних Сил України продемонстрували майстерну бойову роботу. Підірвано міст прямо перед колоною російських окупантів. Далі буде, обіцяють українські захисники.

Штурмова група 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади знищила російський танк Т-72 із українського протитанкового ракетного комплексу «Стугна».

Сьогодні, 21 квітня, підрозділами протиповітряної оборони військових частин Десантно-штурмових військ Збройних Сил України було збито штурмовик Су-25 та багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс «Орлан-10». Повітряні об’єкти російських окупантів вразили з переносних ЗРК «Stinger» та «Starstreak».

Сьогодні ж у Харківській області в районі міста Ізюм на висоті 6 тис. м було збито два ворожі літаки. За попередніми даними, це винищувачі типу Су-34 й Су-35. Ліквідували їх підрозділи Повітряного командування «Схід» у взаємодії з силами Операції Об'єднаних Сил.

Крім того, підрозділ ППО Нацгвардії в Запорізькій області з розрахунку ПЗРК знищив ворожий гелікоптер К-52 «Алігатор». Це одна з найновіших одиниць російської бойової авіації, що є на озброєнні у ворога. Гелікоптер оснащений протитанковим ракетним комплексом, гарматною установкою з лазерною системою наведення, авіабомбами та іншою зброєю.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки