11.04.2022

Священники Московського патріархату вимагають церковного трибуналу для патріарха Кіріла

Священники Української православної церкви Московського патріархату звернулися до Собору предстоятелів древніх східних церков з позовом проти патріарха Кіріла.

Спільну заяву оприлюднив протоієрей Андрій Пінчук на своїй сторінці у Facebook, пише «Духовний фронт України». Вони вимагають міжнародного церковного трибуналу для патріарха Кирила.

«Сьогодні, коли Московський патріарх Кіріл відверто підтримує загарбницьку війну росії проти України, ми, священники Української православної Церкви, вирішили звернутися до Собору предстоятелів древніх східних церков з позовом проти патріарха Кирила», – сказано у позові.

Станом на початок доби 11 квітня звернення підписав 191 священник з різних єпархій УПЦ МП. Про це повідомляє «Інформаційний спротив».

У відкритому зверненні, зокрема, йдеться: «Ми, священники Української православної церкви, в ці трагічні дні, коли триває жорстока війна російської федерації проти України, вважаємо своїм пастирським обов’язком звернутися до усієї повноти Світового Православ’я».

«Дії патріарха Кіріла викликали масове обурення серед духовенства та вірних Української Православної церкви», – зазначають священники і закликають Предстоятелів помісних православних церков «засудити військову агресію російської федерації проти України». А також розглянути публічні заяви Кіріла і «доктрину “русского мира”, яку протягом багатьох років пропагує патріарх Кирил і яка стала одним з ідейних виправдань війни російської федерації проти України».

Після розгляду – «надати цій доктрині оцінку з точки зору православного вчення та в разі засудження цієї доктрини, притягнути патріаха Кирила до відповідальності та позбавити права обіймати патріарший престол».

«Лівий берег» зазначає, що в історії російської церкви був один прецедент звернення до суду східних патріархів. У 1666 році східні патріархи засудили московського патріарха Никона, позбавивши його патріаршества і єпископського сану. Никона залишили простим ченцем і відправили на покаяння в монастир.

Також нагадаємо: все більше українців виступають за те, щоб держава заборонила діяльність УПЦ МП. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування «Україна в умовах війни», які 8 квітня опублікувала соціологічна група «Рейтинг».

Згідно з ними, половина опитаних (51%) вважають, що держава повинна заборонити діяльність УПЦ МП на території України (заборону підтримують дві третини опитаних мешканців заходу і лише 29% – сходу).

21% опитаних українців підтримують позбавлення пільг та скасування договорів оренди церковних приміщень.

20% респондентів висловилися за невтручання держави у справи церкви. Найбільше прихильників цієї позиції – на сході України (35%) та півдні (25%).

Ідею розриву зв’язків УПЦ Московського патріархату з Російською православною церквою підтримують 74% опитаних українців. На початку березня цифра становила 63%.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки