20.12.2021 | Социальная сфера

Фахівці Держпраці – про правила безпеки під час роботи з кисневим обладнанням

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області продовжують превентивну роботу щодо запобігання нещасним випадкам під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем у закладах охорони здоров’я.

Нещодавно працівникам комунальних некомерційних підприємств «Іванівський медичний центр» Іванівської селищної ради Одеської області, «Ширяївська центральна районна лікарня» Ширяївської селищної ради, «Болградської центральної районної лікарні» Болградської міської ради Одеської області, «Центральна міська лікарня Ренійської міської ради», ТОВ «Медичний центр «МЕДІКАП», Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня №11» Одеської міської ради та інших роз’яснено основні небезпеки під час роботі з киснем.

Фахівці звернули увагу учасників заходів, що керівник закладу охорони здоров’я, який використовує кисневе устаткування, наказом має призначити відповідальних осіб:
– за справний стан і безпечну експлуатацію трубопроводів постачання газоподібного кисню та посудин, що працюють під тиском;
– за транспортування, здачу під наповнення і отримання наповнених кисневих балонів (експедитор) (у разі виконання таких робіт);
– за справний стан та безпечну експлуатацію кисневих балонів.

Відповідальними фахівцями можуть бути призначені особи, які в установленному законодавством порядку пройшли навчання і перевірку знань з охорони праці згідно вимог чинного законодавства.

Експлуатація, зберігання і транспортування балонів в закладах охорони здоров’я повинні здійснюватися відповідно до вимог інструкції з охорони праці, що діє в межах лікарняного закладу.

Керівник підприємства зобов’язаний забезпечити наявність необхідної технічної документації на кожну систему подачі газоподібного кисню. У процесі експлуатації киснепровід підлягає оперативному і періодичному контролю у передбачені терміни.

Головне управління наголошує

Забороняється:
– використання кисневих балонів під інші гази і не за призначенням, а також наповнювати киснем балони з-під інших газів;
– направляти для наповнення киснем балони, укомплектовані вентилями, не дозволеними до застосування;
– отримувати і наповнювати балони без помітного спеціального блакитного забарвлення і напису чорною фарбою «КИСЕНЬ» або «КИСЕНЬ МЕДИЧНИЙ», а також експлуатувати трубопроводи кисню без блакитного забарвлення по всій його довжині;
– визначати місця витоків за допомогою вогню або тліючих предметів;
– наповнювати киснем балони із залишковим тиском нижче 0,05 мП (0,5 кгс/см2);
– проводити будь-які роботи в приміщенні при перевищенні в повітрі складової частки кисню понад 23%.

Прес-служба Головного управління Держпраці в Одеській області.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки