09.12.2021 | Социальная сфера

Держпраці: як захистити права медиків, що лікують хворих на COVID-19

Нещодавно медичні працівники Одеського обласного клінічного медичного центру (відомий як Лікарня водників) взяли участь у акції протесту – через невиплату 300% доплат, які належать їм за роботу з хворими на COVID-19.

 Ілюстрація з відкритих джерел

Ілюстрація з відкритих джерел

Про це фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області дізналися з інформаційних джерел. Ситуація має пріоритетний характер та знаходиться на контролі Головного управління. Тому наступного дня фахівці провели інформаційно-роз’яснювальну роботу та консультативно підтримали представників трудового колективу та керівника медичної установи. Йшлося про питання доплати медичним працівникам, які надають безпосередню допомогу хворим на COVID-19.

Усім присутнім роз’яснено вимоги статті 98 Кодексу законів про працю України, відповідно до якої оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.

Повідомлено, що доплата запроваджена ч. 2 п. 5 розд. ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Така доплата встановлюється медичним та іншим працівникам, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим на COVID-19 (якщо є договір між медичним закладом та НСЗУ) у розмірі до 300% до заробітної плати. Розмір доплати та перелік працівників затверджується керівником медичного закладу.

Під час бесіди представникам трудового колективу Одеського обласного клінічного медичного центру було надано консультацію щодо захисту своїх трудових прав. Також було проведено консультації з керівництвом медичного закладу з метою з’ясування всіх причин заборгованості.

Працівникам лікарні було надано практичні поради стосовно реалізації права на працю, зокрема, щодо переведення, оплати праці, доплати за виконання роботи тощо, які можуть допомогти в повному обсязі захистити трудові права.

Прес-служба Головного управління Держпраці в Одеській області.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки