22.04.2015 | Правоохранительные органы

Генпрокуратура опубликовала отчет о расследовании одесской трагедии 2 мая

Сегодня пресс-служба Генеральной прокуратуры обнародовала краткий отчет о расследовании трагических событий, произошедших в результате массовых беспорядков в Одессе 2 мая прошлого года.

Публикуем документ полностью (с незначительными сокращениями).

«Органи внутрішніх справ не забезпечили належну охорону громадського порядку, що призвело до зіткнення колони, яка проводила марш за єдність, з організованою групою осіб, які намагались завадити проведенню маршу в районі вулиці Грецької. Внаслідок зіткнень почалися масові заворушення в районі Грецької площі, а після закінчення футбольного матчу – і на Куліковому полі, біля Будинку профспілок.

Масові заворушення набули суттєвого поширення і на деякий час повністю вийшли з-під контролю органів внутрішніх справ. Як наслідок в районі Грецької площі отримали вогнепальні поранення 18 осіб, з яких 6 загинули. Під час пожежі в Будинку профспілок загинули 42 особи, з яких 10 отримали тілесні ушкодження внаслідок падіння, намагаючись врятуватись від пожежі, та 32 – загинули внаслідок отруєння чадним газом і продуктами горіння. Загалом під час масових заворушень понад 250 осіб отримали тілесні ушкодження.

Розслідування цих подій проводилось за декількома напрямками.

В першу чергу, це неналежне виконання своїх обов'язків працівниками органів внутрішніх справ, які не забезпечили належну охорону громадського порядку, наслідком чого стали масові заворушення. За результатами розслідування повідомлено про підозру начальнику міліції громадської безпеки ГУ МВС в Одеській області Д.В. Фучеджи – перевищення влади та халатність, яка виразилась у неналежній організації сил міліції по охороні громадського порядку, наслідком чого й стали масові заворушення.

Д.В. Фучеджи оголошено в розшук, наявна інформація про виїзд його на територію Придністровської Республіки. Місцезнаходження на даний час не встановлено. Крім того, щодо трьох працівників міліції кримінальне провадження спрямовано до суду, на даний час триває судовий розгляд.

Другу частину розслідування було спрямовано на встановлення організаторів масових заворушень, а також їх активних учасників, які вчиняли напади, застосовували зброю та інші предмети для спричинення тілесних ушкоджень.

За результатами розслідування цього провадження Генеральною прокуратурою України затверджено два обвинувальні акти щодо 22 осіб, 11 iз яких перебувають під вартою, у вчиненні масових заворушень. Акти розглядаються судом. Стосовно одного підозрюваного провадження закрито у зв'язку з його смертю.

Крім того, закінчується розслідування щодо особи, яка під час масових заворушень вчинила умисні вбивства. Ще 13 активних учасників та організаторів масових заворушень оголошено в розшук.

Третя частина розслідування стосувалась встановлення причин пожежі у Будинку профспілок.

Проведеними судово-медичними експертизами на тілах загиблих не виявлено слідів катувань, побиття, вогнепальних чи інших поранень. Смерть настала від отруєння чадним газом, продуктами горіння та дії високої температури.

Інформація щодо застосування в Будинку профспілок отруйних сильнодіючих газів, зокрема – хлороформу, під час досудового розслідування не знайшла підтвердження.

Як встановлено, загоряння Будинку профспілок сталося у фойє центрального входу, а також по сходовій клітці. Смерть людей сталася через швидке загорання самих конструкцій будинку та виникнення високої температури, чому сприяло закриття дверей особами, які перебували в Будинку профспілок, і виникнення ефекту димаря на сходах. Майже всі загиблі в Будинку профспілок перебували в районі сходів. Декілька осіб, виявлених в кімнатах, загинули від отруєння чадним газом.

Під час слідства встановлено, що запалювальні суміші, в тому числі – в самому будинку, використовували обидві сторони, що й призвело до виникнення пожежі. А її розгорянню сприяла баррикада, встановлена біля сходів. Будь-яких доказів запланованої пожежі в Будинку профспілок не встановлено. Ця пожежа стала наслідком використання запалювальних сумішей учасниками масових заворушень.

Під час розслідування причин пожежі було встановлено недбалість службових осіб ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій: неналежно виконували свої службові обов'язки та невчасно спрямували до місця загорання необхідні пожежні розрахунки.

За результатами розслідування встановлено, що велика кількість жертв мала місце саме внаслідок масових заворушень, під час яких учасниками з обох боків використовувалася зброя, предмети, пристосовані для заподіяння тілесних ушкоджень, та запалювальні суміші. Під час таких подій ситуація дуже швидко виходить з-під контрою її учасників, які й стають жертвами вказаних подій».

Фоторепортажи об этих событиях – здесь и здесь.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Оцифровка пленки
Реклама альбомов 300