13.09.2024

З російського полону повернулись 49 захисників і захисниць України

Сьогодні додому з російського полону повернулися 49 захисників і захисниць України. Про це повідомив Координаційний штабі з питань поводження з військовополоненими.

У повідомленні зазначається:

✔️ Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення.

✔️Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому «судовому процесі» над захисниками Маріуполя.

✔️Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

✔️ Серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Восьмеро - представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро - цивільні.

Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

✔️ Додому повертається також Герой України полковник медичної служби Віктор Івчук, який керував військовим шпиталем у Маріуполі в найважчі часи.

✔️ Україна висловлює вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації чергового обміну.

✔️ Координаційний штаб також наголошує, що він є єдиним уповноваженим органом, який здійснює всі процеси, пов'язані з перемовинами та поверненням наших захисниць та захисників.

Усі звільнені з російського полону пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з фізичної та психологічної реабілітації, всі належні виплати за весь час перебування в неволі та реінтегруються в суспільство.

✔️ Уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець нагадав, що сьогоднішній обмін військовополонених – 56-й з початку повномасштабної війни з РФ. Загалом вдалося повернути 3 тис. 569 українців.

✔️ Серед звільнених сьогодні – 15 військовослужбовців полку «Азов», вони повернулись додому після понад двох років полону. Як зазначили в патронатній службі «Азову», «азовці» потрапили на обмін вперше за тривалий час, сьогоднішня група складається переважно з жінок.

✔️ Президент України Володимир Зеленський: «Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі. І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки