09.09.2024

Пожежа на полі: мешканця Одещини судитимуть за умисний підпал

Поліцейські завершили розслідування справи відносно жителя Білгород-Дністровського району (Одеська область), який умисно підпалив землі сільськогосподарського призначення.

Про це повідомили сьогодні в обласному управлінні поліції.

Наприкінці липня на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що на околиці одного з сіл Дивізійської територіальної громади горять поля. На місце події одразу виїхали поліцейські та рятувальники. Вогнеборці загасили вогонь, який охопив ділянку загальною площею 8,2 гектари. Поліцейські ж встановили, хто спричинив пожежу.

Під час досудового розслідування було з’ясовано, що до злочину причетний власник двох земельних ділянок, які й були пошкоджені вогнем. Чоловік зібрав врожай пшениці і вирішив зекономити час та кошти на прибирання стерні й інших залишків рослинності, тому підпалив їх. Дії зловмисника призвели до виникнення неконтрольованого горіння трави. Якби не вчасне втручання небайдужого громадянина та правоохоронців, вогонь міг перекинутись на сусідні земельні ділянки і призвести до глобальніших наслідків.

Фігуранту висунули обвинувачення у знищенні стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності, її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем. Цей злочин кваліфікується за частиною 1 статті 245 Кримінального кодексу України. Слідство завершено, обвинувальний акт скерували до суду. Правопорушнику загрожує до п'яти років позбавленням волі».

Досудове розслідування злочину поліцейські проводили під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської окружної прокуратури.


В поліції нагадують: за самовільне випалювання рослинності або її залишків, у тому числі вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачений штраф на громадян до 12 240 гривень, на посадових осіб – до 30 600 гривень. А згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу передбачено, як було вказано вище, покарання до п'яти років позбавлення волі. А якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – покарання позбавленням волі на строк до 10 років.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки