05.09.2024

Нічна атака дронів: російські безпілотники – над Україною та Білоруссю

У ніч на 5 вересня російські терористи вкотре атакували Україну ударними безпілотними літальними апаратами типу «Shahed» (райони пусків – Курськ, Єйськ, Приморсько-Ахтарськ).

✔️ Всього ворог запустив 78 дронів.

Як повідомило сьогодні командування Повітряних сил ЗСУ, в результаті протиповітряного бою збито 60 ударних БпЛА. Два безпілотники повернулись до Росіі, один – у Білорусь. 15 – локаційно втрачені на території України (імовірно під впливом засобів РЕБ), інформація про руйнування чи потерпілих не надходила.

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Запорізькій та Херсонській областях.


✔️ Загалом було збито 76% безпілотників, від усіх, використаних ворогом для цієї атаки. «Але не варто панікерам та невгамовним депресантам посипати голову попелом через такий показник «збитих» дронів-камікадзе, – пише військово-політичний оглядач «Інформаційного спротиву» Олексій Коваленко. – Адже читаємо далі.

15 – локаційно втрачені на території України (ймовірно, під впливом засобів РЕБ), інформація про руйнування або постраждалих не надходила. Іншими словами, 15 були посаджені РЕБ. Разом – «збитих» та «посаджених» – 75.

Але найцікавіше: два дрона-камікадзе повернулися до Росії, один вирушив на екскурсію до Білорусі.

Цікаво, що, або хто, примусив/змусив ці три дрона-камікадзе так вчинити? У будь-якому випадку, про роботу РЕБ у придушенні дронів-камікадзе «Shahed-136» не я написав, а ПС ЗСУ офіційно. А тому, думаю, що слід для офіційної звітності крім категорії «збитий» вводити як мінімум дві нові – «посаджений» і «повернутий назад».

А взагалі, ці «Shahed-136», як показав час, такі нестабільні та непередбачувані, запускати їх по Україні – собі ж шкодити. Так колись запустять штук 70, а 60 візьмуть і на Москву повернуть… А 10 – на Мозир. Повстання машин – воно таке!»


✔️ Сьогодні ж стало відомо, що як мінімум два російські «шахеди» вночі були збиті в Білорусі. Про це повідомляє «Беларускі Гаюн». Загалом минулої ночі до цієї країни, за інформацією моніторингової групи, залетіли не менше восьми таких дронів-камікадзе.

«Беларускі Гаюн» надає таку хронологію руху російських безпілотників:

Перша група з двох одиниць перетнула кордон біля 1:08 і рухалась курсом на Гомель.

О 01:34 і 01:36 ППО РФ спрацювала по «шахедах», збивши як мінімум один з них – жителі Гомеля чули вибухи і бачили в небі палаючий «шахед», який падав. Про роботу російської ППО вночі писали пропагандистські ресурси. Ймовірно, по «шахедах» працював підрозділ 1530-го зенітного ракетного полку ЗС РФ (в/ч 31458, на озброєнні – ЗРК С-400, ЗРПК «Панцир»), який дислокується на аеродромі «Зябровка» (Гомельський район).

Відомо, що «шахед» упав на цегляну будівлю складу в Гомелі по 8-му провулку Ілліча, внаслідок чого склад спалахнув. Також зазначимо, що під час роботи ППО по «шахедах» у Гомелі не вмикали сирени повітряної тривоги.

Надалі «шахеди» продовжили заходити в повітряний простір Білорусі: о 02:28, 03:10, 06:47, 06:56 та 07:54. Частина «шахедів» повернулася до України, інші йшли вглиб Білорусі курсами на Мозир, Хойники та Брагін.

Протягом усієї ночі у небі над Гомельською обл. літали винищувачі ВПС РБ із Барановичів та запускали ракети, намагаючись збити «шахеди». Близько 02:30 над Хойникським районом було чути кілька запусків ракет і видно потрапляння в «шахед».

Таким чином, за даними каналу «Беларускі Гаюн», із восьми «шахедів», які залетіли до Білорусі вночі 5.09.2024, два було збито (над Гомельським та Хойникським районами), шість, що залишилися, повернулися в Україну та/або зникли безвісти. Це вже другий зафіксований випадок бойової роботи винищувачів ВПС РБ по безпілотниках, запущених ЗС РФ. І, мабуть, перший – роботи в білоруському небі російської ППО по своїх «шахедах»; руйнувань «на землі» від падіння уламків безпілотника.


Будівля у Гомелі, на яку впали уламки збитого безпілотника.

Будівля у Гомелі, на яку впали уламки збитого безпілотника.

✔️ Загалом, як стверджують спостерігачі, за останні два місяці зафіксовано понад 20 випадків зальоту на територію Білорусі ударних безпілотних літальних апаратів, якими російські військові атакували Україну. Білоруська влада досі воліла уникати коментарів з цього приводу, повітряну тривогу не оголошували, а про небезпеку місцеві жителі мали змогу дізнаватись хіба з українських моніторингових каналів.

Однак, останній інцидент вже не вдалося замовчати, адже мережею ширяться відео зі збитими російськими БПЛА, зазначає ТГ-канал Informnapalm:

«На даний момент офіційний Мінськ спромігся лише на коротку заяву начальника Головного штабу – першого заступника командувача ВПС і військ ППО полковника Сергія Фролова: «Сьогодні вночі, 5 вересня, було зафіксовано факт порушення Державного кордону Республіки Білорусь у повітряному просторі, імовірно, безпілотними літальними апаратами. Було прийнято рішення на їх знищення. Своєчасними діями чергових сил з протиповітряної оборони всі цілі-порушники були знищені. За цим фактом проводиться перевірка».

«Ймовірно безпілотні літальні апарати». Суцільна невизначеність: ні тип, ні звідки залетіли, ні приналежність. І ні слова про Росію.

Давайте згадаємо події місячної давності. 10 серпня, коли Лукашенку треба було терміново вигадати причину, чому він на догоду Путіну має повернути війська на кордон, офіційні канали Білорусі прям один за одним штампували заяви. При чому в цих заявах ніякої «ймовірності» не було.

«Учора о 18 годині 10 хвилин сили ВПС і військ ППО Білорусі були переведені в підвищену бойову готовність […] Річ у тім, що (ми підозрюємо, що це не вперше) Збройні Сили України порушили всілякі правила поведінки і порушили повітряний простір Республіки Білорусь. На східному напрямку, зовсім поруч від нас у районі Костюковичського району», – заявив тоді самопроголошений президент Білорусі.

За пару годин після заяви Лукашенка, міністр оборони РБ Хрєнін вже давав повноцінний брифінг із похвилинним аналізом «польоту дронів» і реакцією ВПС.

Минулого тижня ми вже писали, що Лукашенко загрався і обрав хибну стратегію. Бо саме російські дрони несуть пряму загрозу його громадянам.

Місяць тому Лукашенко на догоду Путіну обрав стратегію реагувати на повітряні загрози шляхом передислокації армії.

Тому ми повторимо наше запитання – як йому реагувати тоді, коли російські дрони по-справжньому вбʼють або поранять громадян Білорусі?

Адже це вже з розряду ймовірності перетворюється на реальність».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки