19.07.2024

Пес Патрон і не тільки: кіноподія від Screen Ukraine FilmEd Community в Лондоні

Summer Family Film Party in London (Літня сімейна кіновечірка в Лондоні) – таку назву отримала кіноподія, що відбулася в столиці Великої Британії.

Її гостями стали маленькі й дорослі українці, а головним героєм – улюбленець мільйонів, пес-розмінувальник Патрон.

Гості в костюмах кіногероїв (це був обов'язковий дрес-код) пройшлися червоною доріжкою, без якої важко уявити собі будь-який шанований кінозахід, швидко освоїлись в гостинному Ukrainian Welcome Centre, директоркою якого є пані Ольга Красковська, і віддали належне насиченій програмі.

В ній були документальна стрічка про реального джек-рассел-тер'єра (автор сценарію і режисер – Костянтин Коновалов) і нові серії мультсеріалу режисерки Анастасії Фалілеєвої та сценаристки Олександри Рубан, в якому уславлений песик є головною дійовою особою, руханки і знайомство зі справжніми кіношними професіями (в цьому допомагала, зокрема, професійна гримерка театру та кіно Інеса Кірік), вікторини про кіно і конкурси на кращу скоромовку та акторський етюд, призи і подарунки. А головне – нові емоції, враження і друзі.

– Чому саме Патрон був обраний як тема для цієї зустрічі? Тому що наразі це один з небагатьох за три десятки років незалежного українського кінематографу дитячий кіногерой, який, може, й не конкуруватиме з персонажами світових хітів від «Марвел», але вже здатен стати справжнім другом дитині, таким же героєм в її очах, як Спайдермен та інші супергерої. А головне – він той, кому можна довіритись, як своєму, рідному, нашому, – каже Ольга Щербакова, організаторка цієї кіноподії.

Пані Ольга – одна із засновниць Screen Ukraine FilmEd Community, громадської організації, чий головний напрямок діяльності – кіноосвіта українських дітей та підлітків, які за часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну отримали тимчасовий прихисток у Великій Британії. Офіційна дата народження спільноти – 25 травня 2024 року, тож вечірка «Пес Патрон запрошує...» стала і першим публічним заходом, і презентацією нової фундації.

Втім, насправді робота розпочалась задовго до цієї події. Ольга Щербакова, продюсерка з великим досвідом, членкиня ревізійної ради Міжнародної Амбасади жінок-підприємниць, організаторка одеського Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT, у Великій Британії продовжила її у співпраці із авторитетною кіношколою London Film School.

– Українці, які знайшли прихисток за кордоном після початку нового страшного етапу війни Росії проти України, переживали, напевне, однакові почуття. Шок, жах, відчуття, що валиться світ і земля йде під ніг, втрата звичного життя, власного дому і оточення, невідомість, розгубленість на межі розпачу... Це відчували і дорослі, і, звичайно, діти – адже вони найбільш вразливі до таких разючих кардинальних змін, – каже Ольга Щербакова. – Тож саме їм ми й намагаємось допомогти тим, що знаємо і вміємо: «емоційно зігріти» малечу за допомогою кіно. Що є природним станом дитини? Гра! А в кіно можна грати, лякатись, сміятись, кричати, словом, на повну виражати весь спектр емоцій, не боячись наразитись на чиюсь негативну реакцію, нерозуміння чи осуд...

Першим етапом стало проведення безкоштовних шеститижневих курсів, на яких щосуботи діти й підлітки (від семирічок до 17-літніх) навчались основним технікам кіновиробництва. За останні два роки відбулося 12 таких курсів (10 пройшли онлайн, два – офлайн). Їхні юні слухачі дізнавались про великий, складний, насичений і цікавий світ сучасної кіноіндустрії, знімали власне кіно – про власне життя і власні страхи, визнаючи, що в процесі справді легше стає на душі, приходить впевненість, що все можна подолати. Загалом за цей час сертифікати про навчання від London Film School отримали біля 300 українських дітей.

Наступним кроком стало створення Screen Ukraine FilmEd Community, головні завдання якого визначено так: просування українських цінностей у світі засобами кіно, допомога інтеграції в нове суспільство через вивчення процесу кінорозвитку у Великій Британії та світі, створення крос-медійної кіноосвітньої програми для дітей та підлітків.

Йдеться про влаштування просвітницьких показів перлин українського та світового кіно і кіноуроки українською мовою, різноманітні заходи – і розважальні, і навчальні, спілкування з видатними кіномитцями і здобуття власного досвіду кіновиробництва, видання профільного часопису для молоді і організацію в Лондоні Міжнародного дитячого кінофестивалю, на якому (як це традиційно відбувалося і в рамках одеського NEXTу) діти зможуть побачити професійне кіно та представити свої аматорські кінороботи на розсуд професіоналів.

Що ж до найближчих планів на наступні декілька місяців 2024 року, це проведення кіномарафону до Дня українського кіно (вересень), ретроспектива фільмів для дітей (жовтень), кіноялинка (грудень).

Скільки зусиль, часу і сил вартує втілення таких планів, скільки проблем доводиться вирішувати, організатори воліють залишати «за кадром» (при цьому є відкритими для нових однодумців і партнерів, чия допомога буде зовсім не зайвою). Бо, напевне, могли б і про себе сказати словами мультяшного пса Патрона: «Кожного разу, коли з'являються складні перепони, я сам вирішую – по зубах мені ця справа чи ні». «Мені здається, це правило кожного українця», – впевнений герой серіалу. І з цим важко не погодитись! Тож далі буде.

Фото: Максим МУЛЬГІН, Тетяна МАЦКОВА.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки