17.05.2024

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський – про ситуацію на Харківщині

Російські агресори розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, таким чином намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Про це повідомив сьогодні Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

Він проінформував, що кілька днів поспіль працює у частинах, які ведуть бойові дії на Харківщині, і, серед іншого, займається питанням перегрупування військ та спрощення системи забезпечення.

«Основні зусилля ворог зосередив на напрямку Стрілеча – Липці та на захоплені Вовчанська з подальшим виходом до Білого Колодязя і розгортанням наступу в тил наших військ. Із цією метою противником було створено і значно посилено оперативно-тактичне угруповання військ противника Сєвєр, до складу якого увійшли бойові частини 6 армії, 11 та 44 армійських корпусів», – повідомив Головнокомандувач.

За його словами, противник розпочав наступ значно раніше запланованого терміну – коли помітив перекидання українських військ, однак йому не вдалось прорвати оборону.

«Втім ми розуміємо, що попереду будуть важкі бої і ворог до цього готується», – констатував Олександр Сирський.

Як нагадує Радіо Свобода, станом на лютий, за даними міністра оборони Рустема Умєрова, лінія фронту в Україні складала 3200 кілометрів, а інтенсивні бойові дії були на протяжності 1200 кілометрів.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.


Генеральний штаб ЗСУ в оперативному зведенні станом на 13:30 повідомив:

Найбільш активно ворог на цей час діє на Покровському та Курахівському напрямках. На Лиманському, Торецькому, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках з початку доби російські окупанти атак не проводили.

Ворог не припиняє тероризувати цивільне населення Чернігівщини та Сумщини – зокрема, обстріляв з артилерії райони населених пунктів Угроїди, Містки, Іскрисківщина та Попівка.

На Харківському напрямку відбито ворожу атаку в районі села Стариця. Загарбники задіювали авіацію – били по районах Гарбузівки та Білого Колодязя. Наші війська обладнують зайняті рубежі та посилюють оборону у прикордонних районах Харківщини.

На Куп’янському напрямку були п’ять спроб противника покращити тактичне положення біля Вільшаної, Іванівки, Берестового та Мясожарівки. Ворог отримав жорстку відсіч, ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку також відбито п’ять атак окупантів.

На Краматорському напрямку окупанти завдали авіаційного удару в районі Часового Яру.

На Покровському напрямку наші воїни відбили 14 атак. Найгарячіше – біля Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку окупанти 14 разів намагалися прорвати оборону, зокрема в районах Парасковіївки, Георгіївки, Красногорівки та Водяного. Біля останнього ворог діяв за підтримки штурмової авіації. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку противник вже двічі намагався покращити тактичне положення в районі Старомайорського. Успіху не мав, дані уточнюються.

На Придніпровському напрямку наші воїни відбили п’ять атак противника неподалік Кринок. Там же, та по району Тягинки окупанти били з РСЗВ. Втрат позицій не допущено.

Українські захисники дають відсіч російським окупантам, тримаються ворога під вогневим контролем та роблять усе можливе для зриву злочинних планів противника.


Російські окупанти, взяті у полон

Російські окупанти, взяті у полон

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 станом на 17.05.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 489870 (+1410) осіб,
танків ‒ 7547 (+18) од,
бойових броньованих машин ‒ 14552 (+14) од,
артилерійських систем – 12603 (+38) од,
РСЗВ – 1071 (+1) од,
засоби ППО ‒ 800 (+2) од,
літаків – 353 (+2) од,
гелікоптерів – 326 (+1) од,
БпЛА оперативно-тактичного рівня – 10073 (+45),
крилаті ракети ‒ 2200 (+0),
кораблі ‒ 26 (+0) од,
підводні човни ‒ 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 17104 (+56) од,
спеціальна техніка ‒ 2062 (+7).

Дані уточнюються.

Приєднуйтесь до Сил оборони України! Разом переможемо! Слава Україні!

Фото з ФБ-сторінки Генерального штабу ЗСУ та відкритих джерел.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки