01.11.2022

ОК «Південь»: вороже корабельне угрупування в Чорному морі суттєво зменшилось

Вороже корабельне угрупування в Чорному морі суттєво скоротилося – до шести одиниць Чорноморського флоту, які продовжують укриватися за кримським узбережжям.

На чергуванні носіїв крилатих ракет не зафіксовано, повідомило сьогодні Оперативне командування «Південь», водночас зазначивши: «Це не означає, що «Калібри» не можуть бути застосовані. Динаміка загальної обстановки передбачає її оперативні зміни».

Військові наголошують, що небезпека ракетних ударів залишається – як з суходолу, так і з використанням стратегічної й тактичної авіації ворога. Не знято з ризиків і загрозу ударів дронами-камікадзе. «Не втрачаємо пильності і зосередженості, не нехтуємо заходами безпеки при оголошені сигналів повітряної тривоги», – закликає ОК «Південь».

Також повідомляється, що досить активними є й диверсійні елементи, в тому числі й щодо об’єктів критичної інфраструктури. Так, один з колишніх співробітників правоохоронних органів Одеси виявився диверсантом російської розвідки і планував підрив залізниці. Готуючи підступний план, колаборант збирав дані про перевезення військової техніки.

«Будьте уважні до діяльності підозрілих осіб та виявлення небезпечних предметів. Вчасно фіксуйте такі дані та надавайте їх компетентним органам для реалізації», – йдеться в денному зведенні Оперативного командування «Південь».

Загалом обстановка на Південнобузькому напрямку складна, але підконтрольна Силам оборони. Противник продовжує обороні дії та облаштовує нові рубежі оборони.

– Протягом ночі вогневе ураження наносилось нашим військам із застосуванням реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів вздовж усієї лінії бойового зіткнення. Також обстрілів зазнали територіальні громади Миколаївського, Баштанського та Берисласького районів.

– З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії активно використовуються аеророзвідка. Близько двох десятків безпілотних повітряних шпигунів зафіксовано на Херсонщині та Миколаївщині.

– Опівночі чотирма зенітними керованими ракетами системи С-300 ворог завдав удару по середмістю Миколаєва. Як повідомив заступник голови офісу Президента України Кирило Тимошенко, одна ракета пошкодила будівлю Першої української гімназії ім. Аркаса. Інші три влучили по території Миколаївського політехнічного фахового коледжу. Внаслідок обстрілу частково зруйновано 4-поверхову будівлю навчального закладу. Пошкоджено поряд розташований приватний сектор та багатоквартирні будинки. Виникли пожежі в складському приміщені коледжу та в 5-поверховому житловому будинку поруч. Одна жінка загинула, п’ятеро людей були поранені.

«Що несе «рускій мір» українцям? Ракети С-300 в житлові будинки, гуртожитки, університети. Біль, страждання й розруху. Ось такі ви нам пропонуєте перемовини? Терористи. Єдиним можливим фіналом вашої цинічної тактики стане поразка і справедливе покарання за всі злочини», – так прокоментував черговий злочин російських терористів Президент Володимир Зеленський. Відео наслідків ворожого удару оприлюднено на його ФБ-сторінці.

– Протягом ночі обстрілів також зазнали Нікополь та Марганецька громада. Ворог гатив з реактивних систем залпового вогню «Град» та артилерійських систем 152-го калібру. У Марганецькій громаді пошкоджено лінію електропередач, внаслідок чого знеструмлено насосну станцію водоканалу. Люди не постраждали.

– У Нікополі понівечені близько півтора десятки багатоповерхових та приватних будинків, дитячий садок, інші об’єкти соціальної інфраструктури. Постраждалих та загиблих немає.

– Ракетно-артилерійськими підрозділами Сил оборони протягом ночі виконано понад 100 вогневих завдань. Удари наносились по позиціях ворога, районах зосередження живої сили, техніки та озброєння, колонах техніки ворога, при спробах переміщення резервів й переформувань підрозділів. Втрати ворога дорозвідуються.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки