29.03.2022

Тридцять третя доба війни. Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ станом на 24:00

Завершилася тридцять третя доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню. Її підсумки – в оперативному зведенні Генштабу ЗСУ станом на 24:00 28 березня.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:
- недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;
- зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;
- створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв;
- стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.

Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.

Угруповання, що захищає Киів, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частиною сил продовжується ведення оборонної операції у інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.

Додамо: як заявила в понеділок, 28 березня, заступниця міністра оборони Ганна Маляр, російські війська намагаються створити «коридор» навколо Києва, аби заблокувати шляхи постачання на тлі боїв, що тривають в населених пунктах поблизу столиці. «Ворогу дуже важко, але треба говорити чесно: він все ж не полишає спроб захопити Киїів», – зазначила Ганна Маляр.

А Київська обласна військова адміністрація попередила, що райони навколо Бучі, Ірпеня, Гостомеля й Макарова, а також дорога з Житомира і в нього на захід і райони на північ від Вишгорода залишаються дуже небезпечними – через обстріли росіян. «За минулу добу зафіксовано понад 40 випадків обстрілу російськими військами житлових масивів та соціальної інфраструктури», – повідомили в обласній військовій адміністрації.

В Генштабі підкреслюють: противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та нанесенням ракетно-бомбових ударів, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

Нагадаємо: на Донецькому та Луганському напрямках, завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом минулої доби було успішно відбито 7 атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Протягом дня українські захисники знищили 12 танків, 10 БМП та 3 одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий літак та два безпілотних літальних апарати противника.

В районі оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог тричі атакував позиції українських захисників, отримавши гідну відсіч. В результаті окупанти зазнали втрат в живій силі та техніці, а саме: особового складу – до 70; танків – 7; БМП – 4; БПЛА – 2.

Сили спротиву Сіверщини відправили за всім відомим маршрутом 2 бронеавтомобілі “Тигр”, вантажний автомобіль Урал з боєприпасами та танк Т-72. Також було пошкоджено 8 одиниць техніки противника та захоплено вантажний автомобіль "Урал" із сухим пайком. За попередніми підрахунками, втрати противника у живій силі за день склали понад 20 військовослужбовців, повідомили у Оперативному командуванні "Північ".

А Повітряні Сили 28 березня уразили 17 цілей: вісім літаків, три вертольоти, чотири БпЛА та дві крилаті ракети рашистів. Українська авіація продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по бронетехніці та живій силі російських окупантів на різних напрямках.

Загальні бойові втрати ворога з 24.02 по 28.03 станом на ранок орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 17 000 осіб,
танків ‒ 586 од,
бойових броньованих машин ‒ 1694 од,
артилерійських систем – 302 од,
РСЗВ ‒ 95 од,
засоби ППО ‒ 54 од,
літаків – 123 од,
гелікоптерів – 127 од,
автомобільної техніки ‒ 1150 од,
кораблі /катери ‒ 7 од,
цистерн з ПММ ‒ 73,
БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 66.
Спеціальна техніка ‒ 21.
Пускові установки ОТРК/ТРК ‒ 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Разом переможемо! Слава Україні!


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки