24.03.2022

Відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими

Сьогодні, на двадцять дев’ятий день війни, відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими. В обмін на 10 захоплених у полон окупантів повернуто 10 наших військовослужбовців.

«Сапфір» (судно червоного кольору) під час полону в Севастополі

«Сапфір» (судно червоного кольору) під час полону в Севастополі

Про це повідомила віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Також вона розповіла, що сьогодні відправлено до росіян 11 цивільних російських моряків, яких було врятувано із затопленого судна біля Одеси.

У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків з рятувального судна «Сапфір». Вони були захоплені окупантами 26 лютого при спробі забрати наших військових з острова Зміїний. Потому окупанти відвели судно до анексованого рф Севастополя. Раніше повідомлялося, що на борту, окрім екіпажу, перебували священики Василь Вирозуб, Олександр Чоков та їхні помічники, які також потрапили в полон.

За умовами обміну, сам «Сапфір» також буде повернений Україні, спершу його відправлять до порту в Туреччині. Це цивільне рятувальне судно, що знаходиться на балансі морської пошуково-рятувальної служби України. Призначене для патрулювання у відкритому морі, порятунку судів які терплять лихо, виконання морських буксирувань судів і плавзасобів, пожежогасіння, виконання підводно-технічних робіт на глибинах до 50 метрів, порятунку людей і надання медичної допомоги постраждалим.

Захоплення його російськими окупантами під час виконання гуманітарної місії кваліфікується виключно як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки