04.03.2022

Радіаційний фон на территорії Одеської області – в нормі

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України продовжує проводити моніторингові дослідження гамма-фону на території Одеської області.

В центрі повідомили, що радіаційний фон на территорії Одеської області – в нормі.

Станом 18:00 4 березня групами радіаційного спостереження і дозиметричного контролю проведено моніторинг гамма випромінювання у визначених 100-та моніторингових точках по всій території Одеської області.

Зафіксовані показники радіаційного фону 8-16мкР/год при нормі не вище 30мкР/год, а саме:
- м. Одеса показники радіаційного фону 8-14 мкР/год
- м. Чорноморськ - 10-14 мкР/год
- м. Подільськ - 8-11 мкР/год
- м.Б-Дністровський - 11-14 мкР/год
- м.Ананьїв - 10-11 мкР/год
- м.Ізмаіл - 12-16 мкР/год
- Любашівка - 10-11 мкР/год
- смт.Іванівка - 10-12 мкР/год
- смт. Миколаївка - 10-12 мкР/год

Мобільні бригади центру працюють в режимі військового стану та забезпечують цілодобовий контроль якості повітря та води на території області.

Минулої ночі окупаційні збройні сили РФ обстріляли і захопили майданчик Запорізької Запорізької АЕС в місті Енергодар. Внаслідок обстрілу на території атомної станції виникла пожежа, загинули та отримали поранення люди. Окупанти не давали змоги фахівцям приступити до гасіння пожежі.

Пізніше було повідомлено, що пожежу ліквідовано, персонал станції контролює стан енергоблоків та забезпечує їхню експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації. Радіаційний фон наразі перебуває в межах норми.

Охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Водночас, втрата можливості охолодження ядерного палива може спричинити радіоактивне ураження значних територій та мати непоправні наслідки для екології Європи.

Окрім шести енергоблоків на майданчику Запорізької АЕС знаходиться сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого також може призвести до радіоактивного викиду.

За наслідками така катастрофа може перевищити всі попередні аварії на атомних електростанціях, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі.

Як заявили в Міністерстві закордонних справ України, рішуче засудивши обстріл АЕС, своїм збройним нападом на ядерний об’єкт Росія порушила всі міжнародні угоди в рамках МАГАТЕ, насамперед Статут МАГАТЕ, Об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Конвенцію про сповіщення про ядерну аварію та Конвенцію про фізичний захист ядерних установок та ядерного матеріалу.

Обстріл Запорізької АЕС є також грубим порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Міжнародної Конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму.

В МЗС наголосили: «Висловлюємо розчарування реакцією МАГАТЕ, яка в своїй заяві не наважилася зазначити того, хто обстріляв станцію. Вимагаємо від МАГАТЕ чітких та рішучих дій. МЗС України закликає міжнародну спільноту рішуче засудити дії російських окупантів, які можуть спричинити безпрецедентну ядерну катастрофу людства.

Ми звертаємося до партнерів вжити термінових кроків, аби змусити Росію відвести її збройні підрозділи від АЕС та створити зону безпеки».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже доручив українським дипломатичним установам розпочати термінові контакти з партнерами, зокрема по лінії МАГАТЕ, задля підготовки міжнародної відповіді на агресію РФ проти ядерних об’єктів.

«Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію України та Європи», – так після страшних нічних подій на АЕС заявив у своєму зверненні Президент Володимир Зеленський.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки