22.11.2021 | Социальная сфера

Як працівникам захистити свої права: поради від фахівців Держпраці

В Головному управлінні Держпраці в Одеській області роз’яснюють, як працівникам захистити свої права – зокрема, на щорічну відпустку повної тривалості.

Саме така проблема виникла у героїні однієї з реальних історій. На новому місці Наталя (ім’я змінено) працювала понад шість місяців. Робота бібліотекаря їй подобалась, колектив дружний, кваліфікований. Після шести місяців роботи дівчина вирішила взяти відпустку повної тривалості. Проте керівник сказав, що це можливо лише після відпрацьованих семи місяців.

Наталя розповіла вдома батькам про свої проблеми. Батько раптом згадав про свого давнього знайомого, який працює в управлінні Держпраці. І вони вирішили проконсультуватися з ним. Батьків товариш детально роз’яснив дівчині, що щорічна відпустка повної тривалості надається працівнику в перший рік роботи після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві. Це встановлено статтею 10 Закону України «Про відпустки».

Інспектор підкреслив, що законодавством передбачено також категорії працівників, яким щорічна відпустка може надаватися за бажанням працівника до настання шестимісячного терміну безперервної роботи:

– жінкам – перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
– особам з інвалідністю;
– особам віком до вісімнадцяти років та іншим.

Після спілкування з інспектором праці Наталя відчула себе більш впевнено. Вона ще раз підійшла до свого керівника, процитувала положення законодавства. А з колективного договору установи дізналася, що за її посадою передбачена щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день. Керівник погодився з аргументами працівниці. Дівчина на той час вже відпрацювала понад сім місяців. Наталія отримала щорічну основну відпустку повної тривалості – 31 календарний день.

Прес-служба Головного управління Держпраці в Одеській області.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки