15.07.2021 | Социальная сфера

Держпраці: спершу – попередити, потім – контролювати

Головне управління Держпраці в Одеській області продовжує провадити заходи державного контролю щодо додержання законодавства з питань праці роботодавцями міста й регіону.

Фото (архив) Вячеслава Тенякова

Фото (архив) Вячеслава Тенякова

Літо в Одесі. Для когось це – час і місце для відпочинку, але комусь треба працювати, щоб його забезпечити. Йдеться про туризм, сервіс, заклади культури, харчування, розваг тощо.

– Традиційно в цих галузях чимало людей працюють без офіційного оформлення, тому саме ці сфери потребують пильної уваги, – впевнений начальник Головного управління Держпраці в Одеській області Сергій Байдюк. – Тож наші інспектори відвідують ці суб’єкти господарювання, аби контролювати, чи оформлено належним чином трудові відносини між роботодавцем та працівниками, виявляти факти незадекларованої праці, а також проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Ще 2020 року Держпраці запровадила активне застосування ризико-орієнтованого підходу у всіх напрямках роботи, у тому числі з питань виявлення незадекларованої праці. Тож зараз діє за принципом: спочатку попередити, а потім контролювати.

Саме такий принцип роботи був підтриманий усіма сторонами соціального діалогу та закріплений у Національному плані спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Робота інспекторів праці складається із двох етапів: інформаційного та інспекційного, – роз’яснює начальник управління з питань праці Головного управління Наталія Козирєва. – Під час інформаційної кампанії інспектори праці безпосередньо відвідують роботодавців з метою інформування про вимоги законодавства щодо оформлення трудових відносин, ризиків і наслідків незадекларованої праці та про заплановані інспекційні заходи. Після закінчення інформаційної кампанії проводиться інспекційна – у відповідних сферах господарювання в тих суб’єктів, які не дослухалися до інспекторів праці під час інформаційних візитів та не уклали трудові договори із працівниками.

Інспектори постійно відстежують динаміку працевлаштування співробітників, а також їх кількість у конкретних роботодавців. До роботодавців, у яких при збереженні рівня активності господарської діяльності зменшиться кількість працівників після завершення інспекційних заходів, увага буде особливо прискіпливою, наголошують фахівці.

Прес-служба Головного управління Держпраці в Одеській області.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки