06.01.2016 | Технологии

Розроблено біодатчик розміром з кредитну карту

Новий мікрорідинний біодатчик із серії «лабораторія-на-чіпі», розроблений дослідниками з університету Іллінойсу, може швидко та точно підрахувати кількість еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, використовуючи краплю крові.

Цей пристрій є практично повною заміною гематологічного аналізатора, громіздкого та складного лабораторного пристрою, який вимагає роботи спеціально навченого персоналу та коштує досить значної суми грошей.

Біодатчик рахує кількість різних клітин, грунтуючись на їх розмірах і властивостях клітинних мембран. Для підрахунку кількості лейкоцитів еритроцити та тромбоцити вибірково руйнуються, проводиться підрахунок кількості клітин, що залишилися.

А клітини інших типів, таких як нейтрофіли, підраховуються шляхом багатодіапазонного частотного аналізу, що дозволяє визначити деякі з властивостей мембран цих клітин.

Слід зазначити, що за рахунок використання досить складних алгоритмів фільтрації та обробки електричних сигналів точність підрахунку клітин крові вельми висока та в деяких випадках перевищує точність підрахунку клітин великими аналізаторами.

У пристрої, що має розмір, який можна порівняти з розміром кредитної картки, використовуються спеціальні картриджі, наповнювати кров’ю які може людина, що має мінімальний рівень підготовки. Очікується, що такі пристрої будуть в першу чергу широко використовуватися в приватних і державних клініках, якi функціонують в складних умовах країн третього світу.

Більш того, за допомогою таких біодатчиків люди зможуть самостійно проводити аналізи власної крові, витрачаючи на це менше 20 хвилин. Отримані результати можуть бути передані спеціалізованому програмному забезпеченню, що виконує функції моніторингу стану пацієнта, або передані через Інтернет лікареві.

Використання нового біодатчика дозволить знизити вартість гематологічного аналізу крові до 10 доларів, що істотно нижче 100 доларів, в які обходиться проведення такого ж аналізу на традиційному обладнанні.

По информации «Информ Инет»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки