16.09.2024

Пожежі на полях: на Одещині поліція викрила трьох паліїв

Поліцейські викрили трьох жителів Одещини у знищенні вогнем земель сільськогосподарського призначення Про це повідомили сьогодні в обласному управлінні поліції.

Про одну пожежу, що сталася на земельній ділянці у садовому товаристві неподалік міста Татарбунари Білгород-Дністровського району, правоохоронцям повідомив випадковий очевидець.

Рятувальники ліквідували пожежу, що призвела до знищення сухих дикоростучих трав, рослинності, її залишків на площі понад 1,3 гектари. Поліцейські ж встановили, що її спровокував найманий власниками земельного наділу працівник. Чоловік демонтував вагончик, а під час відпочинку кинув у суху траву недопалок. Будь-які спроби самостійно загасити полум’я, яке через сильний вітер миттєво спалахнуло, були марними, воно швидко розповсюджувалася і стало неконтрольованим.

Ще дві пожежі на полях у Тарутинській та Бородінській громадах Болградського району виявили під час патрулювання групи реагування патрульної поліції. Викликані працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій загасили вогонь, не давши йому поширитись на сусідні поля. На одній ділянці полум’я встигло пошкодити природний стан ґрунтового покриву та мікроорганізми на площі 2 тис. кв. м, а на другій – 200 кв. м.

Поліцейські встановили, що земельні ділянки навмисно були підпалені. Одне поле у такий спосіб власник «прибирав» від залишків стерні та пшениці, економлячи свій час та витрати на техніку. Друге в такий же спосіб «чистив» найманий власником працівник. За домовленістю він повинен був вивезти залишки від врожаю льонових рослин, але схитрував і спалив їх.

Слідчі повідомили усім трьом фігурантам про підозру у знищенні сухих дикоростучих трав, рослинності, її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем. Цей злочин кваліфікується за частиною 1 статті 245 Кримінального кодексу України. За скоєне правопорушникам загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Слідство відносно одного чоловіка поліцейські вже завершили і обвинувальний акт скерували до суду. Слідчі дії щодо інших двох громадян ще тривають. Досудове розслідування проваджень здійснюється під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської та Болградської окружних прокуратур.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки